Sud: Smrtna kazna u Californiji neustavna

Smrtne kazne su izvršavane u zatvoru San Quentin (EPA)

Američki savezni sudija je presudio da je smrtna kazna u Californiji neustavna, kazavši da je sistem proizvoljan i nepravedan, te da je zbog toga proces opterećen dugotrajnim i nepredviđenim odgodama, iz čega proizilazi okrutno i neuobičajeno kažnjavanje.

Presuda sudije američkog Okružnog suda Cormaca J. Carneyja, konzervativnog republikanca kojeg je imenovao predsjednik  George W. Bush, velika je pobjeda za kalifornijske protivnike smrtne kazne u državi, a uslijedila je nakon slične odluke, koja je obustavila izvršenje smrtnih kazni u državi prije osam godina.

Matt Cherry, izvršni direktor Death Penalty Focusa, grupe koja se protivi smrtnoj kazni, za Al Jazeeru je kazao da je presuda jasan presedan.

“Mi smatramo da je ovo historijska presuda. Ovo je prvi put da je savezni sudija presudio da je kalifornijska smrtna presuda neustavna i ovo je, također, prvi put da je neki sud presudio kako je državno izvršenje smrtne kazne neustavno, jer je proizvoljno i nepravedno”, kazao je on, dodavši da se u državi nalazi više od 700 osoba koje čekaju izvršenje smrtne kazne.

“Mi se nadamo da će država smrtnu kaznu zamijeniti doživotnim zatvorom bez mogućnosti pomilovanja, te da će u potpunosti zatvoriti odjel za osuđenike na smrtnu kaznu”, rekao je Cherry. “Trenutna kazna na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja je najteža kazna u Californiji, izuzimajući smrtnu kaznu.”

U slučaju koji je pokrenuo osuđenik na smrtnu kaznu protiv upravnika državnog zatvora San Quentin, Carney je smrtnu kaznu nazvao praznim obećanjem koje krši zaštitu koju pruža Osmi amandman protiv okrutnog i neuobičajenog kažnjavanja.

“Neprimjerena i nepredvidiva odgoda je dovela do sistema smrtnih kazni u kojem je izvršenje smrtne kazne provedeno ili će biti provedeno nad samo malim dijelom osuđenika na smrtnu kaznu”, napisano je u presudi.

Dugotrajne žalbe

Žalba na smrtnu kaznu može trajati decenijama, kazao je Carney, što će dovesti do toga da će većina osuđenika umrijeti prirodnom smrću.

Carney je, također, napisao da je, otkad su aktuelni sistem smrtnih kazni usvojili glasači u Californiji prije 35 godina, na smrt osuđeno više od 900 osoba, ali je kazna izvršena nad samo 13 ljudi.

Carney je presudio u slučaju Ernesta Dewaynea Jonesa, osuđenog na smrt 1994. zbog silovanja i ubistva majke njegove djevojke.

Jones je i dalje osuđenik na smrtnu kaznu i “potpuno je neizvjesno kada i da li će uopće biti provedeno” njegovo pogubljenje, napisao je sudija, te dodao da “gospodin Jones nije jedini”.

Guverner ili državni tužilac, koji se protive smrtnoj kazni, mogu se žaliti na Carneyjevu presudu.

Zasad će Jones najvjerovatnije ostati zatvorenik koji čeka izvršenje smrtne kazne.

Drugi savezni sudija je obustavio izvršenje smrtne kazne u Californiji 2006. godine, kada je presudio da se mora izmijeniti procedura državnog načina pogubljenja smrtonosnom injekcijom.

‘Preveliki rizik’

Sudija je presudio da državna procedura stvara preveliki rizik da bi osuđenik mogao pretrpjeti izuzetan bol tokom pogubljenja. U to vrijeme smrtonosne injekcije su davane u staroj plinskoj komori San Quentina, za koju je sudija presudio da je prenatrpana, previše mračna i previše stara da bi zatvorsko osoblje na adekvatan način ubrizgalo smrtonosne droge.

Otad je kalifornijski Odjel za korekciju i rehabilitaciju izgradio novu komoru za pogubljenje u kompleksu zatvoru San Quentin, uveo je brojne izmjene u procedure u skladu sa sudijinim primjedbama.

Novi savezni sudija je preuzeo slučaj i nije presudio da li su te izmjene dovoljne da se ponovno pokrenu pogubljenja.

Dodatno, zatvorski odjel pravi novi set regulativa za ubrizgavanje smrtonosnih droga. Nijedno pogubljenje ne može biti provedeno dok se nova pravila zvanično ne usvoje.

Odluka u Californiji je uslijedila nakon što nekoliko američkih država nije uspjelo izvršiti smrtnu kaznu zbog posljedica nepoznate hemijske kombinacije, koja nikad prije nije korištena za pogubljenje zatvorenika.

Izvor: Al Jazeera i agencije