Slovensko zdravstvo izazov za novu vladu

Nova slovenska vlada, koju bi do jeseni trebao sastaviti pobjednik nedavno održanih izbora Miro Cerar, pred sobom ima brojne izazove. Zemlju će morati izvući iz ekonomske i privredne stagnacije, smanjiti stopu nezaposlenosti i reformirati javnu upravu.

Jedan od većih izazova bit će i zdravstvo. Klinički centar je bolnica u koju se nekada dolazilo na liječenje iz cijele Jugoslavije. Danas je zgrada načeta zubom vremena. Ljudi s kojima je razgovarala ekipa Al Jazeere kažu kako nisu zadovoljni.

“Period čekanja, odnos ljekara prema pacijentu, nemaju dovoljno vremena za razgovor… Sve je to posljedica nedostatka ljekara”, smatra Elvedin Terzić.

“Vjerovatno je razlog za takvo stanje i korupcija. Osim toga, imamo sistem dodatnog zdravstvenog osiguranja, gdje ne odlazi sav novac u zdravstvo, već i u dobit osiguravajućih kuća. To nije dobro”, kaže Slobodanka Klinc.

Utjecaj politike na liječenje

Iako stručnost slovenskih liječnika nije upitna, sami priznaju da nerijetko politika utječe na liječenje. Jedan od problema su i liste čekanja.

“Na nekim odjelima čeka se mjesecima. Čak godinama. Konkretno, primjerice, za reumatološku ambulantu u Ljubljani, u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Sloveniji, u Kliničkom centru, čeka se 428 dana”, izvještava iz Ljubljane reporterka Al Jazeere Katarina Drlja.

Stručni direktor Kirurške klinike UKC-a Ljubljana Matjaž Veselko nabraja i dalje.

“Postoje područja na kojima primjećujemo da i kada je riječ o struci ne možemo više pratiti trendove, bilo zato što nemamo dovoljno ljekara, bilo zato što ih ne možemo primjereno dodatno educirati. A ne možemo ići u korak s vremenom ni zato što određenu opremu jednostavno ne dobivamo”, kaže Veselko.

Sve te probleme trebat će početi rješavati na Zavodu za zdravstveno osiguranje. A Zavod za početak treba 300 milijuna eura.

“Taj se novac može dobiti s novim prihodima i racionalnim ponašanjem u zdravstvu. Čeka nas, dakle, rasprava o novim izvorima, ali i starim idejama, porezu na slatka pića, veće akcize na alkohol i cigarete i sve to preusmjeriti u zdravstvenu blagajnu”, kaže Samo Fakin, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje Slovenije.

Novac u džepovima građana

Da novca nema dokaz je projekt izgradnje novog centra za hitnu pomoć, vrijedan više od 100 milijuna eura. Gradilište stoji godinama.

A odmah do njega, iako izgrađen u sjeni brojnih korupcijskih afera, ipak primjer dobre strane slovenskog zdravstva – pedijatrija, klinika za djecu. Ova potpuna modernizacija jedinstvena je u Sloveniji. Svaki pacijent od prvog do posljednjeg koraka prolazi kroz centraliziran kompjuterski sustav.

Veliki ormari i debeli kartoni su u ovim ambulantama stvar prošlosti. Projekt od milijun i pol eura proveo je stručni direktor Pediatrične klinike u Ljubljani Rajko Kenda.

“U nadolazećim godinama, s ovom novom vladom, uz reformu zdravstva o kojoj govorimo već 20 godina, smatram da je nužan pritok svježeg kapitala. Samo uštede koje bismo dobili kroz borbu protiv korupcije nisu dovoljne za sve ono što građani u ovom trenutku od nas očekuju i što znamo učiniti”, kaže Kenda.

A novac se, kažu sugovornici, može dobiti, između ostaloga, iz novčanika građana, kroz veće premije obveznog osiguranja.

Izvor: Al Jazeera