Oboren ukrajinski vojni avion, nema žrtava

Predsjednik Porošenko tvrdi da je došlo do pokretanja ruske vojske prema Ukrajini (EPA)

Vojni transportni zrakoplov AN-26 ukrajinske vojske oboren je na istoku Ukrajine, no prema riječima glasnogovornika Vijeća sigurnosti Ukrajine Andreja Lisenka svih osam članova posade je preživjelo i osjeća se dobro.

Predsjedništvo Ukrajine je na svojoj internetskoj stranici objavilo da je oboreni zrakoplov letio visoko i da nije postojala mogućost da se gađa klasičnim protuzračnim oružjem, te se navodi mogućnost da je srušen projektilom s ruskog teritorija.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Navodi se i kako je pokrenuta potraga za dvojicom pilota koji su padobranima iskočili prije pada zrakoplova.

Ističući kako postoje dvije mogućnosti u vezi s njegovim padom, glasnogovornik Lisenko je potvrdio da postoji mogućnost da je pogođen projektilom ispaljenim s aerodroma u ruskoj regiji Rostov ili da je pogođen nekim visokosofisticiranim projektilom sa zemlje.

Istraga o detaljima incidenta je u toku.

Porošenko proziva rusku vojsku

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko prethodno je ustvrdio da ruska vojska izvodi vojne operacije zajedno s proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

Nakon sastanka sa zapovjednicima ukrajinske vojske u Harkovu, Porošenko je također kazao da je ruski raketni sustav u protekla tri dana korišten protiv ukrajinske vojske.

“Ruski časnici djeluju u akcijama zajedno sa separatistima”, tvrdi Porošenko.

Takve optužbe će svakako dodatno pojačati napetost u pograničnom području između dvije zemlje jer je trend rasta napetosti ubrzan nakon nedavnog stradanja ljudi u granatiranju ruskih pograničnih mjesta, za što Moskva optužuje Kijev, dok Kijev negira bilo kakvu odgovornost.

Porošenko također tvrdi da je došlo do pokretanja teške vojne opreme iz Rusije prema Ukrajini.

Nakon što su ukrajinske oružane snage vratile kontrolu u istočnim gradovima zemlje, trenutno rade na uspostavi sigurnosti tamošnjih građana, prenose agencije.

Izvor: Agencije