Nova afera s antraksom, otkaz za 11 naučnika

Potkomitet američkog Predstavničkog doma u srijedu bi trebao održati sastanak o propustima u CDC-u (AP)

Američki federalni dužnosnici otpustili su 11 uglednih znanstvenika iz 23-članog vijeća, koje savetuje vladu u vezi s tim koja su istraživanja opasna kada se radi o patogenim agensima.

Riječ je o najvećoj aferi vezanoj za biološku sigurnost u SAD-a nakon više godina.

Znanstvenici su otpušteni dva dana nakon što su federalni zdravstveni dužnosnici objavili detalje istrage o neadekvatnom rukovanju znanstvenika uzorcima antraksa u američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Ta istraga je dovela do otkrića o dodatnim kršenjima sigurnosnih propisa u CDC-u, što je izazvalo ponovnu zabrinutost zbog načina na koji znanstvenici u toj službi i diljem SAD-a rukuju opasnim mikrobima.

U jednom novootkrivenom incidentu znanstvenici iz CDC-a su kontaminirali uzorke nisko patogenih virusa ptičje gripe jednom visoko patogenom vrstom i u ožujku su te uzorke uputili u laboratorij Ministarstva poljoprivrede, gdje su virusi ubrzo usmrtili sve piliće koji su im bili izloženi.

Bez prethodnog upozorenja

Izvršni direktor Nacionalnog znanstvenog savjetodavnog vijeća za biološku sigurnost Mary Groesch obavijestila je znanstvenike e-mailom u nedelju navečer da njihove usluge više nisu potrebne te da će biti zamijenjeni, a dva znanstvenika su izjavila da su obavijest dobili bez prethodnog upozorenja.

Vijeće, u čijem su sastavu bili otpušteni znanstvenici, pod nadzorom je Nacionalnog instituta za zdravlje.

Potkomitet američkog Predstavničkog doma u srijedu će, kako je planirano, održati sastanak o propustima u CDC-u.

Među otpuštenima je i mikrobiolog Paul Keim sa Sveučulišta Sjeverna Arizona, koji je igrao ključnu ulogu u istrazi o napadima antraksom 2001. godine, u kojima je ubijeno petero ljudi, a još 17 je zaraženo.

Izvor: Agencije