Neopisiva bol djece iz Gaze

Ozbiljne posljedice na djecu Gaze ostavljaju svakodnevni zračni udari izraelske vojske. Većina njih suočava se s problemom anksioznosti i duboke depresije.

Već treći put 14-godišnji Mohhammad Attar dom je zamijenio školskom učionicom. Umjesto s vršnjacima, dijeli je s dvjema obiteljima, koje su spas od granatiranja i psihičkih trauma pronašle upravo ovdje.

“Bombardirali su naš stan. Počeli smo vrištati. Pokušali smo pobjeći od gelera, sakrili smo se u dnevnu sobu”, svjedoči Mohammad.

Specijal: Napadi na Gazu

Bombardiranje je ostavilo posljedice i na Mohamadovog oca. O djeci više ne može brinuti. O njemu i još šestero brigu je u potpunosti preuzela majka.

‘Kada će ovo prestati?’

“Djeca su u šoku, moj muž je u šoku, izgubljen je. Imam ga, ali kao da ga nemam. Toliko je preplašen da u toalet ne smije sam otići”, kaže Marijam Attar.

U prevazilaženju trauma djeci u izbjegličkom kampu pomoć nastoje pružiti psiholozi.

“Teško je, jer djeca treći put proživljavaju isto. U razgovoru me često pitaju kada će ovo prestati. Oni jednostavno žele živjeti kao ostala djeca, imati ista prava kao oni, kao ostatak svijeta, ustvari. Njihova bol se ne može opisati, strašno je”, kaže psiholog Rasem Shamiya.

Duboka depresija, anksioznost i mokrenje u krevet samo su neki od problema s kojima se suočavaju djeca izbjegla iz Gaze.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO