Iračke izbjeglice žive na otvorenom

Zbog borbi na sjeveru Iraka između sunitskih pobunjenika i iračke vojske veliki broj izbjeglica bježi prema jugu. Izbjeglice iz grada Tal Afar stigle su na prelaz Khazar prije više od 15 dana, gdje čekaju da im vlasti u Irbilu dopuste ući u taj grad.

Nurjus ima pet godina. Gluha je i slijepa, ali osjeća prašinu i nepodnošljivu vrućinu. Njena porodica izbjegla je iz grada Tal Afara prije nekoliko dana. Na prelazu Khazar čekaju da im lokalne vlasti dopuste ulazak u Irbil, odakle bi nastavili prema južnim iračkim pokrajinama.

“U teškoj smo situaciji. Najteže je s djecom. Nemamo ni dovoljno odjeće. Ovdje čekamo već četiri do pet dana da nam dozvole prolazak kako bismo mogli ići dalje. Kućama se ne možemo vratiti. Jedino možemo nastaviti ka jugu”, kaže majka djevojčice Nurjus.

Mala Sitra je još jedan primjer. Srčani je bolesnik i ove teške uvjete podnosi teže od druge djece. Potrebna joj je posebna medicinska njega. No, sve što će ovdje dobiti jeste zagrljaj njene slijepe nane.

Glad, žeđ i vrućina

“Dvadeset i pet dana živimo na otvorenom i čekamo da nam dozvole prolazak. Tri moja sina su poginula. Ovo su njihova djeca. Morali smo napustiti sve što smo stekli. Molimo vas da nam pomognete i otvorite nam prelaz. U suprotnom, umrijet ćemo od gladi, žeđi i vrućine…”

Situacija na graničnom prelazu je napeta. Lokalne vlasti insistiraju na tome da se sigurnosne procedure moraju ispoštovati. Međutim, ove izbjeglice gube strpljenje, jer nemaju gotovo nikakvih uvjeta za život.

“Nemamo vodu ni toalet. Nemamo gdje obavljati molitvu. Naročito je teško ženama. Osim toga, izloženi smo i vrućini”, kaže jedan od njih.

Borbe između sunitskih pobunjenika i iračke vojske traju sedmicama nakon munjevitog napredovanja grupe Islamska država. Iračka vojska, uz podršku šiitskih grupa, uzvraća udarac, ali za sada nijedna strana nije nadjačala.

Izvor: Al Jazeera