Iračka vojska počela operaciju ‘Oštra sablja’

Islamska država je u junu preuzela kontrolu nad Tikritom
Islamska država je u junu preuzela kontrolu nad Tikritom

Iračka vojska počela je opsežnu operaciju s ciljem preuzimanja kontrole nad gradom Tikritom, nedaleko od pokrajine Salahaddin, koji kontrolira organizacija Islamska država, prenosi Anadolija.

U saopćenju iz Ministarstva odbrane Iraka piše da je pokrenuta operacija pod kodnim imenom “Oštra sablja”, a cilj joj je “očistiti” grad Tikrit od oružanih grupa.

Navedeno je, također, da je samo dva sata od početka operacije preuzeta kontrola nad zgradama Ureda guvernera Tikrita i državne bolnice, a oružane grupe napuštaju ove dijelove grada.

“Naše snage nastavljaju operaciju koristeći topove sa kopna i ratne avione i helikoptere iz zraka. Operacija će biti nastavljena do oslobođenja Tikrita”, navedeno je u saopćenju.

Jabouri predsjednik Parlamenta

Prema posljednjim informacijama novinara Anadolije, koji se nalazi u rodnom gradu bivšeg iračkog lidera Saddama Huseina Tikritu, nastavljen je žestok sukob između iračke armije i oružanih grupa.

U Iraku već dugo traju sukobi, a oružane grupe pod vodstvom Islamske države preuzele su kontrolu nad gradovima Mosulom, Tikritom, Bakubom i Tel Afarom.

Irački Parlament u utorak je izabrao Salima al-Jabourija za novog predsjednika, okončavajući višesedmičnu političku blokadu u jeku sunitske pobune na sjeveru i zapadu zemlje.

Vodeći sunitski arapski politički blok u Zastupničkom vijeću imenovao je Jabourija na taj položaj, prenose agencije.

Uprkos tom napretku, još nije jasno hoće li političari biti u stanju djelovati brzo u narednim koracima imenovanja predsjednika države i premijera.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO