Grupa Kiprana tuži Tursku za ratne zločine

Kipar je podijeljen 1974. godine (EPA)
Kipar je podijeljen 1974. godine (EPA)

Grupa Kiprana je podnijela žalbu za ratne zločine protiv Turske Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu zbog, kako su naveli, turske politike naseljavanja sjevera Kipra Turcima iz Turske.

Kiparski zastupnik u Evropskom parlamentu Kostas Moavrides, koji je u ponedjeljak podnio žalbu zajedno sa grupom građana sa Kipra, izjavio je da je politika naseljavanja protivna međunarodnom pravu i da je u velikoj mjeri izmijenila demografsku sliku sjevera Kipra, prenio je AP.

U žalbi je navedeno da se procjenjuje da više od trećine populacije sjevernog dijela otoka, njih 300.000, čine Turci koji su došli iz Turske, čije je naseljavanje “aktivno organizovala i podržala” Vlada Turske.

Podijeljeni otok

Dodaje se da je Turska pružila novim doseljenicima posao, finansijsku pomoć i dodijelila im kuće i zemlju, koje u većini slučajeva pripadaju kiparskim Grcima, koji su odatle otišli tokom turske invazije.

Turska nije za sada odgovorila na podnesenu tužbu, navela je američka novinska agencija.

Grupi Kiprana, koja sebe naziva ”Kiprani protiv turskih ratnih zločina”, u sastavljanju žalbe pomogao je izraelski pravni centar Shurat HaDin.

Kipar je podijeljen od 1974. godine – pošto je Turska poslala vojsku nakon puča kiparskih Grka koji je podržala Vlada Grčke.

Izvor: Agencije


Povezane

Na zahtijev bivšeg vlasnika Kombinata aluminija Podgorica  – ruskog oligarha Olega Deripaske – sud na Kipru, zabranio je promet imovinom tog kombinata, uključujući i nedavno najavljenu prodaju firme domaćoj kompaniji Uniprom. No, premijer Milo Đukanović najavljuje da se nastavlja s prodajom jer je riječ o stečajnom postupku u kojemu prvenstvo imaju domaći sudovi. Više donosi […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO