Protesti Jevreja protiv Izraela zbog napada na Gazu

Hiljade ljudi izašle su proteklih dana na ulice Londona, New Yorka i drugih gradova u znak protesta protiv napada na Gazu, a među njima su bile i jevrejske organizacije i aktivisti koji se ne slažu sa politikom Izraela.

Grupa ‘Jevrejski glas za mir’ organizovala je proteste protiv napada na Gazu u 15 gradova u Sjedinjenim Državama, uključujući Boston, New York, Chicago, Los Angeles i San Francisco.

U New Yorku su organizovana dva protestna marša, jedan za ‘objektivno medijsko izvještavanje’ i drugi protiv ‘američkog finansiranja izraelskog terora’. Oba marša okupila su blizu 4.000 ljudi. S druge strane ulice stajalo je blizu 200 demonstranta koji su davali podršku Izraelu.

Twitter

Palestinsko ministarstvo zdravstva u Gazi, koje je i nakon uspostavljanja jedinstvene palestinske vlade nastavilo sa radom na terenu, objavilo je izvještaj u kojem se navode brojke o stradalim i operacijama izraelske vojske pod nazivom Zaštitna linija (Protective Edge), navodi agencija Anadolija.

Glasnogovornik Ministarstva Ashraf al-Kudra je za AA kazao da je veliki broj ranjenika životno ugrožen.

S druge strane, na internetskoj stranici Jevrejski glas objavljeno je da je od raketa ispaljenih iz Gaze na teritoriju Izraela ranjeno najmanje 208 osoba, među kojima je 11 ranjenih gelerima, 36 povrijeđeno prilikom bijega iz skloništa, šest u saobraćajnim nesrećama uzrokovanim zvukom sirena te 151 povrijeđena osoba zbog panike tokom tih napada.

Na Zapadnoj obali su 12. juna oteta trojica jevrejskih mladića koji su nakon 18 dana pronađeni mrtvi. Samo nekoliko dana kasnije, 2. jula, otet je palestinski mladić i istog dana živ zapaljen.

Nakon toga međusobni napadi su eskalirali, a izraelska vojska je 7. jula počela akciju protiv Palestinaca “Zaštitna linija”.

Izvor: Al Jazeera i agencije