Britanija usvaja zakon o čuvanju podataka

Britanski parlament po hitnom postupku namjerava usvojiti zakon koji bi telekomunikacijskim kompanijama omogućio zadržavanje korisničkih podataka na jednu godinu.

Taj potez su kritizirale grupe za građanska prava koje smatraju da će novi zakoni narušiti korisničku privatnost.

Mobilni telefoni život čine lakšim, ali s tim se ne bi složile sigurnosne službe. Uz neprekidni tok podataka koji su, većinom, bezopasni i beznačajni javlja se i neprekidna rasprava o tome šta je važnije – privatnost ili sigurnost.

U Britanski parlament je stigao zakon koji treba biti usvojen po hitnom postupku. Pitanje je imaju li dovoljno vremena jer parlamentarci za nekoliko sedmica idu na ljetnu pauzu.

Aktivisti sumnjaju

“Ponekad u opasnom svijetu u kojem živimo trebamo sigurnosne službe koje prisluškuju nečiji telefon ili čitaju elektronsku poštu kako bismo prepoznali i razotkrili teroristički plan. Kao premijer, znam za primjere da su ovom aktivnošću spriječeni teroristički napadi. Oslanjamo se na saradnju sa telekomom i internetskim kompanijama”, izjavio je David Cameron, premijer Velike Britanije.

Međutim, aktivisti nakon afere prisluškivanja koju je otkrio Edward Snowden sumnjaju u časne namjere političara.

“Najvažnija stvar koju smo naučili od prošle godine jeste da je transparentnost izuzetno važna. Mislim kako bismo priliku da je ostvarimo, mogli izgubiti novom legislativom”, smatra Emma Carr iz grupe Big Brother Watch.

Vlada kaže da pozivi neće biti preslušavani u cijelosti, bit će poznato samo ko je koga kontaktirao i kada.

Tvrdi da to nisu nove ovlasti, već samo novi zakon kojim se štite postojeće. Kritičari zbog toga nisu sretni. Ključno pitanje je – jesmo li imalo sigurniji?

Izvor: Al Jazeera