Bivši slovenski ministar ide u zatvor

Igor Bavčar je bivši istaknuti političar, koji je bio ministar unutarnjih poslova, a potom i ministar za evropske poslove (Delo)

Viši sud u Ljubljani potvrdio je prvostupanjske kazne za nekadašnjeg direktora Istrabenza Igora Bavčara i bivšeg dugogodišnjeg predsjednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota, prema presudi koju im je u srpnju lani dosudio prvostupanjski sud, a koja je sad postala pravomoćna.

Bavčaru slijedi izdržavanje kazne od sedam godina zatvora, a Šrotu pet godina i 10 mjeseci.

Okružni sud u Ljubljani lani je Šrota proglasio krivim za kazneno djelo zloporabe položaja u obavljanju gospodarske djelatnosti, a Bavčara za poticanje na zloporabu položaja i za pranje novca.

Bavčaru je naloženo vraćanje 21 milijuna eura stečenih u kaznenom djelu do kojega je došlo 2007. godine, prenosi Hina.

Bivši istaknuti političar i ministar

Tada se dogodila preprodaja 7,3 posto dionica tvrtke Istrabenz, koju je vodio Bavčar i pranje novca u nizu operacija kojima su dionice preprodavane u lancu od jedne do druge tvrtke, pri čemu je nastala gospodarska šteta za poduzeća koja su vodili Bavčar i Šrot.

Šrot je nekoć bio najutjecajniji slovenski menadžer, a preko privatne tvrtke pokušao je menadžerski preuzeti i Pivovarnu Laško, koja je nakon toga upala u financijske teškoće, a slično se dogodilo i s Bavčarovim Istrabenzom.

Bavčar je bivši istaknuti političar, koji je u vrijeme osamostaljenja Slovenije bio ministar unutarnjih poslova, potom i ministar za europske poslove, te potpredsjednik Liberalno-demokratske starnke u vrijeme kad ju je vodio nekadašnji predsjednik Slovenije Janez Drnovšek.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO