Podjela unutar grupe Islamska država

Irak je pojačao zračne napade na Mosul, u kojima je poginulo sedam, a ranjeno osam osoba. Pobunjenici se sada bore protiv nekih stavova grupe Islamska država, koja je prije mjesec dana zauzela Mosul. Također, podijeljeni su u stavovima o daljnjem vođenju grada.

Nova vlast u Mosulu ne može dogovoriti ko će kontrolirati ovu pokrajinu. U junu su mnoge sunitske grupe potisnule Iračku vojsku sa tog prostora, a među njima i samoproglašenu Islamsku državu.

Jedino što im je zajedničko je rušenje, kako ga nazivaju, režima Nourija al-Malikija. U svemu ostalom stavovi im se razilaze kada je u riječ o budućnosti Iraka.

Kampanja protiv neistomišljenika

Tako je grupa ranije poznata kao Islamska država Irak i Levent pokrenula kampanju kojom bi se riješila svih onih koji se ne slažu sa njihovim planom o uređenju Iraka.

“Maskirani vojnici traže hapšenje pristalica bivšeg režima, policajaca Saddamove [Hussein, bivši predsjednik Iraka] vojske i plemenskih starješina. Oni ljudima nameću svoje ekstremističke stavove. Traže od plemena da odlože oružje. Nećemo to prihvatiti”, kaže jedan general u vojsci Saddama Husseina iz Mosula.

Ovaj bivši general želio je ostati anoniman. Njegov rođak bio je jedan od uhapšenih.

Čovjek koji se predstavio kao Abu Bakr al-Baghdadi i proglasio vođom Islamske države za svoj prvi javni nastup izabrao je Mosul. Video je objavljen dan nakon što je proglasio kalifat i od muslimana tražio da mu budu odani.

Mnoge sunitske grupe se nisu odazvale pozivu. Neki vjeruju da je to razlog zašto samoproglašena Islamska država pritvara pristalice bivšeg režima i plemenskog vođe. To je taktika zastrašivanja, kako bi spriječili bilo kakvo suprotstavljanje njihovoj vlasti.

Otjerano 70.000 iračkih vojnika

Teško je procijeniti javno mišljenje u Mosulu, gradu u kojem je ograničen pristup međunarodnim novinarima i gdje su ljudi uplašeni da kažu ono što misle.

Međutim, ovaj bivši general vjeruje da samoproglašena Islamska država neće biti u mogućnosti pobijediti one koje naziva pravim vlasnicima zemlje.

“Oni možda kontroliraju Mosul i zauzeli su naše sudove, ali su svjesni da ga bez bivših šefova vojske i plemenskih starješina ne bi bili u mogućnosti osvojiti. Otjerali smo gotovo 70.000 jakih iračkih vojnika i nećemo dozvoliti da 400 do 500 maskiranih muškaraca izigrava vlast”, dodaje anonimni general iz Saddamove vojske.

Prkosne su riječi čovjeka iz sjene… Ali su imale odjeka i na druge sunitske grupe koje su podržale Islamsku državu samo u rušenju Vlade Bagdada, ali ne i parčanju Iraka.

Izvor: Al Jazeera