UN smanjuje porcije hrane izbjeglicama

UN upozorava da gladna djeca ne trpe samo fizički, nego da im usporen rast stvara socijalne i ekonomske probleme do kraja života (EPA)

Humanitarne agencije Ujedinjenih naroda objavile su da su smanjile dodjelu pomoći u hrani za gotovo 800.000 izbjeglica u Africi, jer zemlje donatori nisu uplatile dovoljno novca.

To stanje posebno ugrožava djecu koja bi mogla imati trajna mentalna i fizička oštećenja počnu li jesti manje od današnje minimalne količine hrane, rekao je Antonio Guterres, visoki povjerenik UN-a za izbjeglice.

Guterres i voditeljica Svjetskog programa za hranu Ertharin Cousin pozvali su donatore da uplate 186 milijuna dolara kako bi njihove organizacije mogle odustati od smanjenja koje je na snazi posljednjih godinu dana.

“Mnoge izbjeglice u Africi preživljavaju uz pomoć WFP-a, a sad i one trpe zbog smanjenog financiranja”, rekla je Cousin.

Djeca posebno ugrožena

Blizu 450.000 izbjeglica u Srednjoafričkoj Republici, Čadu i Južnome Sudanu dobivaju dvostruko manje pomoći u hrani, objavio je UN.

U Čadu je situacija najgora, jer ondje izbjeglice iz Južnog Sudana preživljavaju sa 850 kalorija na dan, umjesto sa 2.100, koliko WFP smatra da bi trebali dobiti.

Izbjeglicama u Burkini Faso, Gani, Liberiji, Mauretaniji, Mozambiku i Ugandi porcije su smanjene od pet do 44 posto.

UN upozorava da gladna djeca ne trpe samo fizički, nego da im usporen rast stvara socijalne i ekonomske probleme do kraja života.

Izvor: Agencije