Priveden bivši francuski predsjednik Sarkozy

Sarkozy je bio predsjednik Francuske od 2007. do 2012. godine (EPA)

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je pritvoren u utorak i navodno ga ispituju finansijski istražitelji u okviru istrage o korupciji koja potresa francuski konzervativni politički establišment.

Pravosudni dužnosnik je kazao da je Sarkozy u pritvoru u Nanterreu, u predgrađu Pariza. Dužnosnik, koji nije ovlašten da javno govori o tekućoj istrazi, nije dao dodatne detalje.

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy priveden je rano u utorak na ispitivanje zbog optužbi za nezakonito korištenje službenog položaja, saopćili su pravni izvori informativnoj agenciji Reuters.

“Gospodin Sarkozy je pozvan u Nanterre, gdje je zadržan na saslušanju”, kazao je izvor Reutersu. 

Al Jazeerin reporter Nadim Baba u javljanju iz Pariza je kazao da Sarkozy nije optužen za neko djelo. 

Lokalni izvori su izvijestili da je to prvu put u modernoj francuskoj historiji da je jedan bivši čelnik države podvrgnut ispitivanju.

Sarkozy, konzervativni političar, odbacuje krivnju u nizu istraga koje bi mogle odnijeti njegove nade u politički povratak nakon izbornog poraza na predsjedničkim izborima 2012.

Sarkozy je stigao rano u utorak na ispitivanje u stanicu u Nanterreu, dan nakon što je njegov advokat saslušan.

Glasnogovornik Vlade Francuske kazao je da je Sarkozy podložan pravosuđu “kao i bilo ko drugi”. “Pravosudne vlasti provode istragu i trebaju je dovršiti”, rekao je glasnogovornik Stephane Le Foll.

Utjecaj na pravdu

Istražitelji pokušavaju da utvrde da li je bivši predsjednik, uz pomoć svog advokata Thierryja Herzoga, pokušao da utječe na izvršenje pravde.

Oni sumnjiče 59-godišnjeg Sakrozyja da je pokušao da dođe do povlaštenih informacija od jednog suca u vezi napretka zasebne istrage, te da mu je dojavljeno da njegov mobitel prisluškuju po naređenju sudaca koji istražuju detalje njegove predizborne kampanje 2007. Navodno je tu kampanju finansirao bivši libijski diktator Muammar Gaddafi.

Bivši francuski čelnik našao se u središtu istrage pokrenute u februaru o tome je li koristio svoj utjecaj kako bi dobio informacije o odvojenoj istrazi navoda da je pokojni libijski čelnik Muammar Gaddafi finansirao njegovu predizbornu kampanju 2007.

Advokat bivšeg predsjednika je u ponedjeljak ispitan zbog sumnje da je tražio informacije o slučaju protiv bivšeg predsjednika, prenosi Anadolija.

Posljednji događaji u vezi sa Sarkozyjem se tumače kao pokušaj narušavanja njegove kandidature za predsjedničke izbore 2017. godine.

Istražitelji pokušavaju saznati da li je Sarkozy, koji je bio predsjednik od 2007. do 2012. godine, obećao poziciju visoko pozicioniranom sudiji u zamjenu za informaciju.

Sudija Gilbert Azibert je, također, pozvan na ispitivanje.

Prema francuskom zakonu, osumnjičeni mogu biti zadržani u pritvoru do 48 sati, nakon čega moraju biti ili optuženi ili oslobođeni.

Sarkozy je navodno za kampanju dobio do 70 miliona dolara do Gaddafija te koverte pune novca od francuske najbogatije žene, nasljednice L'Oreala Liliane Bettencourt.

On je odbacio tvrdnje o Gaddafiju kao glupost a prošle godine je oslobođen optužbi da je uzimao Bettencourt kada je ona bila previše slaba da zna šta radi.

Glavni čovjek zadužen za finansije Sarkozyjeve kampanje je jedan od deset osoba koji čekaju početak sudskog procesa u tom slučaju.

Izvor: Al Jazeera i agencije