Peshmerga brani sjever Iraka od pobunjenika

Jedna od skupina koje se suprotstavljaju pobunjenicima na sjeveru Iraka je Peshmerga. Riječ je o kurdskim snagama koje su se pokazale kao ključne u obrani teritorija od pripadnika skupine Islamska država. No, pojedini Iračani kritiziraju Kurde i tvrde da koriste haos i bezvlašće u Iraku.

Kurdski general Rasul Mohammed i zapovjednik Peshmerge gotovo svakodnevno gubi ljude na prvim linijama. Pokazuje dio minobacačkog projektila koji je pogodio improviziranu kurdsku bazu. Za napade koji traju nekoliko sedmica krivi grupu koja se donedavno nazivala Islamska država Irak i Levant, a sada Islamska država.

“Ovo je teritorija od strateškog značaja i obaveza nam je da je zaštitimo. Borci grupe Islamska država žele doći do grada Kirkuka”, kaže general.

Na naftom bogatu pokrajinu Kirkuk odavno polažu pravo arapska, kurdska i turkmenska zajednica, koje je nastanjuju.

Kad su sunitske oružane grupe prije nekoliko sedmica ušle u dio Iraka s većinski sunitskim stanovništvom, izjavile su da im pripadaju i arapski okruzi u Kirkuku.

Pobunjenici su zauzeli Bashir, turkmensko šiitsko selo. Trenutno kontroliraju položaje oko sela, odakle vrše napade na pripadnike kurdske Peshmerge.

“Iračka vojska pobjegla je iz Bashira kad je upala grupa Islamska država. Borci su ubijali civile. Morali smo se organizirati kako bismo zaštititi narod i Kirkuk”, rekao je general Mohammed.

Vihori se iračka zastava

Snage Peshmerge nikad ovdje nisu imale bazu. Zapravo, sunitska ofanziva protiv iračke Vlade omogućila je Kurdima da prošire teritoriju koju kontroliraju.

“Bashir je dio okruga Taza, područja nastanjenog Turkmenima šiitima. Barem je tako ranije bilo… Ljudi su pobjegli. Ova regija sada je pod zaštitom Peshmerge, ali iračka zastava i dalje se vihori”, izvještava iz Taze u Iraku reporteka Al Jazeere Zeina Khodr.

Naoružani borci koji čuvaju ulaz u Tazu ne žele da ih snimaju. Riječ je o Turkmenima pripadnicima iračke policije, koji i danas nose stare uniforme. Ali, smatraju da ih je Vlada u Bagdadu napustila, a Kurdi prevarili.

“Ima onih koji žele podijeliti Irak na sunitsku, šiitsku i kurdsku regiju. Kurdi su upoznati s tim planom. Ne bore se protiv takozvane Islamske države, nego samo štite teritoriju koju su osvojili”, kaže jedan borac.

Šiitski turkmenski borci bezuspješno su pokušali ponovo zauzeti Bashir. Možda su spremni optuživati Kurde za korištenje aktuelne krize, ali priznaju kako bi se, da nema njih, na ovom mjestu sada nalazila zastava novoproglašene Islamske države.

Izvor: Al Jazeera