Nova ukrajinska ofanziva protiv separatista

Ukrajinska vojska krenula je u novu ofenzivu protiv proruskih snaga poslije desetodnevnog primirja tokom kojega nije došlo do pomaka u rješavanju ukrajinske krize, rekao je danas predsjednik Ukrajinskog parlamenta Aleksandar Turčinov.

“Ovog jutra aktivna faza antiterorističke operacije se nastavila. Naše oružane snage napadaju terorističke baze i uporišta”, rekao je Turčinov u Parlamentu, prenosi AFP.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Jednostrano primirje u Ukrajini isteklo je noćas, a cilj mu je bio da pruži proruskim snagama šansu da se razoružaju i počnu mirovni proces.

Proruske snage to nisu učinile, ne slažući se sa zahtjevima ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka da predaju ključne granične prijelaze s Rusijom i da dozvole međunarodno nadgledanje primirja.

Porošenko: Oslobodit ćemo svoju zemlju

U noći na utorak, nekoliko sati po isteku obećanog roka za prekid vatre, Porošenko je poručio Ukrajincima: „Pošto sam proučio situaciju, kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga odlučio sam da neću produžiti režim jednostranog primirja.“

Dodao je kako će ukrajinske snage „napasti i osloboditi zemlju“, a odluku da ne nastavi primirje objasnio je kao „odgovor teroristima, militantima i pljačkašima“.

Službeni Kijev je optužio pobunjenike za brojna kršenja primirja, uz konstataciju kako je u 10 dana primirja ubijeno najmanje 27 ukrajinskih vojnika.

„Jedinstvena prilika da se mirovni plan ostvari u praksi nije realizovana, a to se dogodilo zbog kriminalnih radnji pobunjenika“, upozorio je Porošenko, a prenio AP.

Razgovori s Putinom

Prethodno je Porošenko, u potrazi za rješenjem krize, razgovarao sa svjetskim liderima, pa je nakon posljednjeg telefonskog razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom potvrdio kako nisu ispunjeni ključni uslovi potrebni za nastavak primirja.

Iz Hollandeove kancelarije je potvrđeno kako su se Putin i Porošenko dogovorili da će zajednički raditi na primirju između proruskih separatista i Vlade Ukrajine, te na što bržoj uspostavi djelotvornih graničnih kontrola.

Dogovorili su se i to da će raditi na oslobađanju talaca i zarobljenika, kao i na organizaciji „sadržajnih tripartitnih pregovora“, navodi se u saopćenju.

Porošenko je ranije pozvao Putina da pojača kontrolu nad granicom kako bi se spriječio dolazak pobunjenika i doprema oružja u Ukrajinu, gdje je proteklih dana prekršen prekid vatre.

No, nakon sastanka ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Porošenko je odlučio ne nastaviti jednostrano primirje.

Izvor: Agencije