Nigerija: U novom napadu više od 50 mrtvih

I svjedoci i dužnosnici za ovu, kao i neke nedavne eksplozije i napade, optužuju naoružanu pobunjeničku skupinu Boko Haram (AP)

U eksploziji automobila bombe na tržnici u gradu Maiduguri na sjeveroistoku Nigerije poginulo je najmanje 56 osoba, priopćile su Udružene civilne snage.

Šef civilnih snaga Nigerije rekao je da su otkrili najmanje 56 tijela na mjestu eksplozije iako su, kako je naveo, “mnoga tijela raskomadana ili izgorjela i ne mogu se prepoznati”, prenosi Tanjug agenciju AP.

Sumnjiči se Boko Haram

Drugi svjedoci s lica mjesta također procjenjuju da je u eksploziji stradalo oko 50 ljudi, dok neki nigerijski dužnosnici kažu da je riječ o 17 žrtava.

Nije rijedak slučaj da državni organi u takvim situacijama objave da je stradalo znatno manje ljudi, navodi agencija.

I svjedoci i dužnosnici za ovu, kao i neke nedavne eksplozije i napade, optužuju naoružanu pobunjeničku skupinu Boko Haram.

U napadima tisuće mrtvih

Boko Haram Europska unija i Ujedinjeni narodi smatraju terorističkom organizacijom.

Skupina je osnovana prije deset godina i bori se za stvaranje islamske države na sjeveru Nigerije, a od 2009. godine u napadima grupe poginule su tisuće ljudi.

Pripadnici Boko Harama su u Nigeriji 14. travnja oteli 276 djevojčica iz jedne škole, od kojih su 53 uspjele pobjeći, a u nedavno je oteto još 60 djevojčica i žena te 31 dijete iz sela na sjeveroistoku Nigerije.

Izvor: Agencije