Konstituiran novi saziv EP-a, Schulz na čelu

Martin Sculz: Dužnost će obavljati vrlo ozbiljno, jer je Evropski parlament srce evropske demokratije (EPA)

Novi, osmi saziv Europskog parlamenta konstituiran je u utorak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, a prva odluka mu je bila izbor predsjednika i ponovno je na mandat od dvije i pol godine izabran njemački socijaldemokrat Martin Schulz.

Schulz, koji je bio predsjednik u drugoj polovici prethodnog saziva EP-a, dobio je 409 glasova.

Glasovanje je tajno, ali se ne glasuje elektronski, kao što je uobičajeno u EP-u, nego ubacivanjem listića u glasačku kutiju.

Glasovanju je pristupilo 723 zastupnika, važećih glasova je bilo 612, a nevažećih 111.

Schulz je izabran slijedom dogovora njegovih socijalista i demokrata, te Europske pučke stranke, čiji će kandidat od siječnja 2017. godine preuzeti predsjedničku dužnost od Schulza, prenosi Hina.

EP je srce demokratije

Osim Schulza, kandidati su bili Sajjad Karim iz Europskih konzervativaca i reformista, koji je dobio 101 glas, te Pablo Iglesias (GUE/ NGL) i Urlike Lunaček (Zeleni), koji su dobili po 51 glas.

“Iznimna mi je čast biti ponovno izabran za predsjednika EP-a. Svoju ću dužnost obavljati vrlo ozbiljno, jer smo mi srce europske demokracije. Mi imamo zadaću usvajanja zakona i kontrolu njegove provedbe. Građani su odlučili da vodeći kandidat stranke koja je dobila najviše glasova na europskim izborima treba postati predsjednik Europske komisije. Tako je njemačka riječ ‘Spitzenkandidat’ ušla u nekoliko euorpskih jezika”, rekao je nakon izbora Schulz.

Konstituirajuća sjednica je počela izvođenjem Beethovenove Ode radosti, himne Europske unije.

Na početku novog saziva zastupnici eurofobnih stranaka izazvali su incident – nekoliko desetaka zastupnika iz tih stranaka okrenulo je leđa tijekom izvođenja svečane pjesme, što je izazvalo ljutite reakcije ostalih zastupnika.

Novi saziv ima 751 zastupnika, od kojih je 11 iz Hrvatske.

Četiri su iz Hrvatske demokratske zajednice, koji ulaze u klub EPP-a – Andrej Plenković, Dubravka Šuica, Ivana Maletić i Davor Stier; dvoje iz Socijaldemokratske partije (klub S&D) – Tonino Picula i Biljana Borzan; u skupini ALDE su Jozo Radoš (Hrvatska narodna stranka) i Ivan Jakovčić (Istarski demokratski savez); Marijana Petir (Hrvatska seljačka stranka) je u EPP-u, Davor Škrlec (ORaH) je u klubu Zeleni/ EFA, a Ruža Tomašić (Hrvatska stranka prava – dr. Ante Starčević) u ECR-u.

Zastupnici iz 186 stranaka

Izabrani zastupnici dolaze iz 186 stranaka, a u prethodnom sazivu bilo je zastupljeno 165 stranaka.

Kao i u prethodnom sazivu, ovaj ima sedam zastupničkih klubova.

Krajnja desnica okupljena oko francuske Nacionalne fronte, koju vodi Marine Le Pen, nije uspjela oformiti klub, jer ne može okupiti stranke iz sedam država članica.

Najbrojniji klub je EPP-ov sa 221 zastupnikom, a slijedi S&D sa 191.

U novom sazivu je nešto manje od polovine novih zastupnika, a ostali su to već bili.

Najviše ponovno izabranih zastupnika, njih 70 posto, dolazi iz Njemačke, dok su s druge strane svi grčki zastupnici prvi put izabrani u EP.

U EP-u je 37 posto žena, nešto više nego u prethodnom sazivu, kada ih je bilo 35 posto, te njihov udio polako, ali stalno raste. 

Komesari postali zastupnici

Najstariji zastupnik je 91-godišnji Grk Emanuel Glezos, rođen u rujnu 1922. godine, a najmlađi Danac Anders Primdahl Vistisen, rođen u studenome 1987. godine.

Na ovim izborima za zastupnike je izabrano i sedam povjerenika EK-a, a trojica od njih odlučili su prepustiti svoje mjesto nekom drugom i vratiti se u Komisiju.

U EP su izabrani Belgijanac Karel De Gucht, Poljak Janusz Lewandowski, Luksemburžanka Viviane Reding, Finac Olli Rehn, Hrvat Neven Mimica, Talijan Antonio Tajani i Slovak Maroš Šefčovič. U Komisiju su se odlučili vratiti Mimica, De Gucht i Šefčovič.

Među zastupnicima je i osam bivših premijera – Guy Verhofstadt (Belgija), Anneli Jaatteenmaki (Finska), Alfred Sant (Malta), Jerzy Buzek (Poljska), Theodor Stolojan (Rumunjska), Lojze Peterle (Slovenija), Andrus Ansip (Estonija) i Valdis Dombrovskis (Latvija).

Izvor: Agencije