Japan ukinio zabranu slanja vojske u misije

Japanu je od Drugog svjetskog rata vojna sila dozvoljena samo u samoodbrani (EPA)

Premijer Shinzo Abe i njegova vlada usvojili su rezoluciju kojom se ukida zabrana slanja japanskih vojnika u inozemstvo, a koja je bila na snazi od Drugog svjetskog rata, prenijele su svjetske agencije.

Takav potez, ocijenio je Reuters, dramatičan je korak u odnosu na poslijeratni pacifizam i predstavlja političku pobjedu konzervativnog premijera, ali i potez koji je naljutio službeni Peking.

Ukidanjem zabrane provedbe „kolektivne samoobrane“ značajno će se proširiti japanske vojne operacije, kao i pružanje vojne pomoći prijateljskim zemljama koje su napadnute, naveo je Reuters.

Promjenama koje je predstavio ministar obrane Itsunori Onodera bit će ukinuta i ograničenja na aktivnosti u mirovnim operacijama Ujedinjenih naroda.

U Japanu je na snazi bila odredba, usuglašena nakon japanske kapitulacije u Drugom svjetskom ratu, po kojoj se toj državi vojna sila dozvoljava samo u samoobrani.

Javnost podijeljena

Takvoj odluci Abeove vlade usprotivili su se brojni Japanci, pa su se i okupili ispred premijerove službene rezidencije u znak prosvjeda protiv plana proširenja japanske vojne uloge u inozemstvu.

Stotine prosvjednika, uključujući i umirovljenike i članove sindikata, prosvjedovalo je noseći transparente i uzvikujući: „Mi smo protiv rata!“

„Protiv sam prava na kolektivnu samoobranu, ali što je još važnije – protiv sam načina na koji Abe gura ovu promjenu“, rekao je novinarima student Misa Machimura.

U nedjelju se jedan čovjek zapalio na jednom od prometnih raskrižja u Tokiju, što je rijedak oblik prosvjeda u Japanu, nakon što se usprotivio reinterpretaciji japanske uloge u svjetskim vojnim sukobima.

Javno mnijenje je podijeljeno o tom pitanju, a vodeće novine, među njima i Asahi Shimbun, izrazile su svoje protivljenje slanju japanskih vojnika u inozemstvo.

Kina uznemirena

„Sve je prilično gotova stvar i predstavlja izuzetno veliki pomak u načinu na koji Japan vidi svoju vojsku“, javlja Al Jazeerin reporter Harry Fawcett, dodajući da su i partneri vladajuće koalicije, također, odobrili promjenu.

Dugo ograničeni svojim pacifističkim poslijeratnim Ustavom, japanske oružane snage ubuduće će dobiti prošireni spektar vojnih opcija, iako se očekuje da će Vlada najvjerojatnije ostati vrlo oprezna kod odluka o sudjelovanju u međunarodnim operacijama, kao što je 2003. godine bila američka invazija na Irak.

Prijedlog promjena je uznemirio susjednu Kinu, jer su odnosi s Japanom ugroženi zbog nesuglasica u Istočnom kineskom moru, ali i nepovjerenja i ostavštine Japana iz vojne agresije u Drugom svjetskom ratu.

Izvor: Al Jazeera i agencije