Erdogan očekuje glasove Kurda

Jedna od manjinskih zajednica čiju će podršku aktuelni turski premijer Recep Tayyip Erdogan pokušati pridobiti za predsjedničke izbore je ona kurdska, koja čini petinu turskog stanovništva. 

Za turske Kurde politička budućnost nikad se nije činila svjetlijom. Premijer Erdogan trudi se da privuče njihove glasove na predstojećim predsjedničkim izborima.

S kurdskim aktivistima počinje dvogodišnji mirovni proces, nakon skoro 30 godina borbe za nezavisnu državu na jugoistoku Turske.

“Potpuno je jasno da je riječ o taktici za privlačenje kurdskih glasova. U posljednje dvije godine gotovo ništa nije postignuto. Ali, šira kurdska populacija i dalje ima velika očekivanja od Erdogana, zato što im stalno govori da je jedina osoba koja može riješiti taj problem”, kaže Levent Tuzel, prokurdski član Parlamenta.

Od kada je Kemal Ataturk 1923. godine osnovao modernu Tursku, predsjednička funkcija uglavnom je bila ceremonijalna.

Snažna pozicija

“Turci će sada prvi put direktno birati šefa države. Očekuje se da će, ako pobijedi, Erdogan iskoristiti svoje ovlasti kako bi tu funkciju učinio više izvršnom, a manje ceremonijalnom”, javlja iz Istanbula reporter Al Jazeere Bernard Smith.

Analitičar i kolumnist Yavuz Baydar kaže da Erdogan ništa ne prepušta slučaju, jer Kurdi čine petinu stanovništva Turske.

“U usporedbi s prošlošću, ovo je prvi put da imaju snažnu poziciju. Ali, Kurdi imaju posla s iskusnim, vještim političarem, lukavim i mudrim, s osobom koja je uvijek uspijevala postići ono što je željala i ojačati svoj položaj”, objašnjava Baydar.

Posjetitelji jednog kurdskog kluba koji je posjetila ekipa Al Jazeere većinom su bili djeca kada im je bilo zabranjeno govoriti svojim jezikom i pjevati na njemu.

Erdogan i njegova stranka vratili su im dio kulturnih prava. Ako postane predsjednik, očekivat će od njega da tim putem i nastavi.

Izvor: Al Jazeera