Blizu 5.000 knjiga žalosti za Mandelu

Slavljen za života gotovo poput sveca, dan Mandelinog rođenja u Južnoj Africi proglašen je svojevrsnim nacionalnim praznikom (EPA)

Blizu 5.000 knjiga žalosti, u kojima su se povodom smrti Nelsona Mandele, 5. prosinca prošle godine, upisali na raznim jezicima ljudi u Južnoj Africi i diljem svijeta, predane su južnoafričkom predsjedniku Jacobu Zumi.

Knjige, koje sadrže nekoliko stotina tisuća stranica ispisanih u slavu heroja borbe protiv aparthejda i oca južnoafričke demokracije, bile su dostupne javnosti u svim južnoafričkim ustanovama i diplomatskim predstavništvima tijekom desetodnevne nacionalne žalosti koja je proglašena nakon smrti Nobelovca za mir.

Ukupno 4.850 knjiga žalosti pristiglo je dosad iz veleposlanstava Južnoafričke Republike u svijetu i 110 iz devet južnoafričkih provincija, ne računajući oko 3.000 poruka sućuti koje su stigle na adresu južnoafričkog predsjednika, prenosi Tanjug.

Slavljen gotovo poput sveca

Rođen 1918. godine, Nelson Mandela, “Madiba” kako su ga zvali njegovi sunarodnjaci, bio je prvi crni predsjednik Južne Afrike i pobornik pomirenja nakon tri stoljeća dominacije bijelaca, a 18. srpnja bi napunio 96 godina.

Slavljen za života gotovo poput sveca, dan njegovog rođenja u Južnoj Africi proglašen je svojevrsnim nacionalnim praznikom, Dan Mandele.

Na ovaj dan, koji su Ujedinjeni narodi službeno priznali, Južnoafrikanci su pozvani da posvete 67 minuta svog vremena pomažući drugima u čast 67-godišnje Mandeline političke borbe protiv rasne segregacije.

Izvor: Agencije