Ukrajinski specijalci obučavaju neofašiste

Grupa specijalnih snaga, koja se na istoku Ukrajine bori protiv separatista, počela je obučavati samodeklarirane neofašiste.  

U blizini mora koje zapljuskuje obale Rusije i Krima održava se obuka novih regruta u ukrajinskoj borbi protiv separatističkog ustanka na istoku.

Riječ je o dobrovoljcima koji su se priključili takozvanom Azovskom bataljonu, specijalnim snagama koje je oformilo Ministarstvo unutrašnjih poslova u Kijevu.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Dobrovoljci uče osnove pješadijske taktike, nakon čega će biti poslani na prve linije fronta u regijama koje graniče s Rusijom.

Dobrovoljci sa svih strana

“Na horizontu iza mene nazire se Krimski poluotok. Neki od dobrovoljaca došli su s Krima, drugi čak iz Švedske i Italije, ali najviše iznenađuje činjenica da neki od njih dolaze iz Rusije”, izvještava Al Jazeerin reporter David Chater.

Ono što povezuje sve ove regrute, koji u hotelu na obali, pretvorenom u štab, uče kako rastaviti i sastaviti kalašnjikove, jesu nacionalsocijalistička uvjerenja. Naime, svi su neofašisti.

Jedan ruski dobrovoljac iz područja Urala promijenio je ime u Murman.

“Za deset godina u mojoj zemlji neće biti mjesta za mene. Mnogi ljudi imat će isti problem. Bit ćemo kao Indijanci u Americi”, kaže ovaj pripadnik Azovskog bataljona.

Među njima je i 52-godišnji Italijan koji je ostavio suprugu i dijete kako bi se kao dobrovoljac borio za Ukrajinu.

“Zbog svojih političkih uvjerenja borim se tamo gdje su moji drugovi. Zahvaljujući njima ovdje sam se odmah osjetio kao kod kuće”, ističe italijanski dobrovoljac.

Nezavršeni sukobi

Dalje prema istoku, prema Rusiji, štab granične službe u Mariupolju napadnut je tokom noći. To je grad koji, navodno, podržava Kijev.

U samom centru grada separatistički borci pokazuju svoje utvrde podignute u staroj grčkoj četvrti.

“Atmosfera je napeta i ne znam šta nas čeka. U ostatku regije imamo mnogo ljudi, ali nemamo podršku u vlastitom gradu”, kaže Aleksej Novikov.

Plaže su pune kupača koji žele iskoristiti sunčano vrijeme. Većina nije svjesna šta se dešava ili ih jednostavno ne zanima rat koji se vodi oko njih.

Ali u blizini, uz samu obalu, pripadnici Azovskog bataljona čuvaju stražu pod ukrajinskom zastavom.

Čini se da sukobi iz prošlosti nikad nisu istinski završeni te i danas ugrožavaju budućnost Ukrajine.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Petro Porošenko i zvanično je novi predsjednik Ukrajine. Njegova inauguracija, održana u prepunom Parlamentu, dolazi u trenutku kada se zemlja suočava sa najozbiljnijom krizom u proteklih 20 godina. Sukobi na istoku i dalje traju, a na Porošenku je odgovornost da im stane ukraj, što podrazumijeva poboljšavanje odnosa s Rusijom, pod budnim okom Evropske unije.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO