Pjongjang prijeti UN-u u Južnoj Koreji

UN je ranije objavio detaljni izvještaj o kršenju ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, uključujući mučenje, izgladnjivanje i ubistva (EPA)

Sjeverna Koreja zaprijetila je da će “nemilosrdno kazniti” svakog ko bude učestvovao u radu ureda Ujedinjenih naroda za ljudska prava koja će biti otvorena u Južnoj Koreji da bi ispitala kršenja u sjevernom susjedu.

UN je u martu pozvao na otvaranje terenskog ureda koji bi nadgledao stanje ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, poslije objavljivanja izvještaja Istražne komisije UN-a u kojem se na 372 strane iznose detalji o kršenju ljudskih prava, uključujući mučenje, izgladnjivanje i ubistva.

“Svako ko dovodi u pitanje dignitet i društveni sistem i pristaje na osnivanje tog ureda bit će nemilosrdno kažnjen”, saopćio je sjevernokorejski Komitet za mirno ujedinjenje Koreje.

Taj komitet bavi se pitanjima povezanim s Južnom Korejom.

‘Politički motivirana provokacija’

Južnokorejska predsjednica Park Geun-hye i ostali zvaničnici međunarodnih organizacija za ljudska prava “platit će cijenu”, navodi se u saopćenju, koje je prenijela državna agencija KCNA.

Planirani ured je “gnusna, politički motivirana provokacija” i “antisjevernokorejska zavjerenička organizacija”, na čijem su čelu Južna Koreja i SAD, dodaje se u tekstu.

Sjeverna Koreja “kategorički i potpuno” odbacuje optužbe iz izvještaja, s ocjenom da su one zasnovane na materijalu koji su “lažirale neprijateljske snage, uz podršku SAD-a, Evropske unije i Japana”, navodi se u saopćenju.

Pjongjang je izložen sankcijama UN-a i SAD-a zbog nekoliko nuklearnih i raketnih proba koje Sjeverna Koreja izvršila od 2006. godine.

Izvor: Agencije