Situacija u Siriji sve sličnija Somaliji

Lakhdar Brahimi je prije sedam dana otišao sa funkcije specijalnog predstavnika, nakon neuspjeha mirovnih pregovora u Ženevi (EPA)

Sirija svakim danom postaje sve sličnija Somaliji, propaloj državi kojom rukovode gospodari rata, što predstavlja ozbiljnu prijetnju za budućnost Bliskog istoka, izjavio je bivši specijalni predstavnik Ujedinjenih naroda za Siriju Lakhdar Brahimi.

Brahimi, koji je prije sedam dana otišao sa funkcije specijalnog predstavnika, nakon neuspjeha mirovnih pregovora u Ženevi, naglasio je da bez organiziranih napora za političko rješenje brutalnog građanskog rata u Siriji “postoji ozbiljan rizik od eksplozije u cijeloj regiji”.

“Sukob neće ostati u Siriji”, rekao je za njemački dnevnik Der Spiegel.

Od početka sukoba u toj zemlji, u martu 2011. godine, poginulo je više od 160.000 ljudi.

Neuspješna diplomatija

Brahimi je naveo da su brojne zemlje pogrešno procijenile krizu u Siriji i da su očekivale da će se vlast sirijskog predsjednika Bashara al-Assada urušiti, kao i u drugim arapskim zemljama.

On je tokom svog mandata održao dva kruga mirovnih razgovora između predstavnika opozicije i zvaničnika sirijske vlasti u Ženevi, ali i ti su razgovori završeni bez dogovora.

Jedini napredak ženevskih razgovora, prije nego što su propali u februaru, bio je jednosedmični prekid vatre u Homsu kako bi bilo evakuirano nekoliko stotina civila koji su bili pod opsadom.

Izvor: Agencije