Milioni za informaciju o nestalom avionu

Vjeruje se kako se Boeing 777 srušio na jugu Indijskog okeana, no intenzivna potraga još nije otkrila ostatke aviona (EPA)
Vjeruje se kako se Boeing 777 srušio na jugu Indijskog okeana, no intenzivna potraga još nije otkrila ostatke aviona (EPA)

Nekoliko porodica putnika leta MH370 pokrenulo je kampanju s ciljem prikupljanja pet miliona dolara za nagradu bilo kojoj osobi koja bi mogla ustupiti informaciju o rješavanju misterije nestalog malezijskog aviona od prije tri mjeseca.

Ova kampanja vodit će se putem internetske stranice za prikupljanje novca Indiegogo, a cilj joj je “ohrabrivanje ‘zviždača’ da istupi s informacijom” i proslijedi je porodicama, navodi se u saopćenju za medije.

Kontakt s putničkim avionom Malaysia Airlinesa prekinut je 8. marta, dok je letjelica putovala iz Kuala Lumpura prema Pekingu, a u njoj je bilo 239 osoba. Dvije trećine njih su bili iz Kine.

Vjeruje se kako se Boeing 777 srušio na jugu Indijskog okeana, no intenzivna potraga još nije otkrila ostatke aviona, zbog čega frustrirani i namučeni članovi porodica nestalih sumnjaju da se podaci prikrivaju.

Ni djelić dokaza

“Mi smo uvjereni da neko negdje zna nešto i nadamo se da će ga ili nju ova nagrada ponukati da istupi”, kazao je Ethan Hunt, šef tehnološke kompanije koja vodi projekt prikupljanja novca za nagradu.

Sarah Bajc, partner američkog putnika Philipa Wooda, kazala je kako nekoliko porodica stoji iza kampanje koja želi donijeti “nove oči” u potrazi za avionom.

“Vlade i agencije su dale sve od sebe, ali nisu ponudile niti djelić nekog dokaza – ili zbog pogrešnog pristupa ili zbog namjernog vođenja na krivi put od jednog ili više pojedinaca”, piše u njenom saopćenju.

Australija, koja predvodi potragu daleko od svoje zapadne obale, i Malezija obećale su da će se potraga za letjelicom nastaviti.

Međunarodni tim sada odlučuje da proširi zonu za potragu na 60.000 kvadratnih kilometara, na osnovu podataka gdje je ostvarena posljednja komunikacija s avionom putem satelita Inmarsat.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO