Izrael: Štrajk glađu zatvorenih Palestinaca

Blizu 200 palestinskih zatvorenika od 24. aprila štrajkuje glađu zbog činjenice da su pritvoreni u izraelske zatvore bez suđenja (EPA)
Blizu 200 palestinskih zatvorenika od 24. aprila štrajkuje glađu zbog činjenice da su pritvoreni u izraelske zatvore bez suđenja (EPA)

Treći pregovori između uprava izraelskih zatvora i predstavnika palestinskih zatvorenika koji štrajkuju glađu okončani su neuspjehom, a najmanje 13 zatvorenika je uslijed gladi zadobilo ozbiljne zdravstvene probleme, dok se dva zatvorenika nalaze u kritičnom stanju, javlja Agencija Anadolija.

Iz palestinske nevladine organizacije Klub palestinskih zatvorenika javljaju da je 13 zarobljenika zadobilo unutrašnja krvarenja probavnog trakta, a da su dva zatvorenika hospitalizirana.

“Uprava izraelskih zatvora je dala jasnu poruku da ih nije briga za smrt ljudi. Od zatvorenika traže hitan prekid štrajka, a zauzvrat im obećavaju da će hospitalizirati i drugih 11 zatvorenika koji imaju ozbiljne probleme. Dvojica su već na intenzivnoj njezi. Veliki je broj i hronično oboljelih zatvorenika, dijabetičara i drugih koji štrajkuju, i njihovo stanje je sve teže”, upozoravaju iz nevladine organizacije.

Solidarnost porodica i sunarodnjaka

Blizu 200 palestinskih zatvorenika od 24. aprila štrajkuje glađu zbog činjenice da su pritvoreni u izraelske zatvore bez suđenja.

Administrativna hapšenja Palestinaca su praksa izraelskih snaga sigurnosti, koje, na osnovu podataka Tajne službe i zbog navodnih sigurnosnih razloga, hapse Palestince.

Privedenima se izriče pritvor i do šest mjeseci, pa čak i do pet godina, ukoliko to odluči izraelski Vojni sud.

Štrajku palestinskih zatvorenika se iz solidarnosti pridružio i veliki broj članova njihovih porodica i sunarodnjaka.

Palestinske nevladine organizacije tvrde da se u izraelskim zatvorima trenutno nalazi najmanje 5.271 palestinski zatvorenik, uključujući i brojne zatvorenike kojima nije suđeno.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO