Britanski gradovi postaju ‘dosadni’

Postaju li britanski gradovi jednolični i dosadni? Pojedini stručnjaci tako misle i upozoravaju da su, osim toga, zdravlje i sreća njihovih stanovnika u opasnosti, javlja Al Jazeerina novinarka Sonia Gallego iz Londona.

Šta određuje grad svjetske klase? Njegova historija, arhitektura, raznovrsnost tržišta nekretnina ili njegova multikulturalnost? Mnogi stanovnici Londona kazat će da je njihov grad kosmopolitski, kreativno mjesto za život i raj za potrošače.

Oporavljajući se od razaranja Drugog svjetskog rata, britanska prijestolnica postala je model modernog svjetskog grada.

Ali, pojedini urbani planeri kritiziraju pravac razvoja Londona, koji je preplavljen istim lancima kafića i trgovina kao i drugi gradovi u svijetu. 

A izvan centra naselja – jednoličnim zgradama. I poslovi koji izumiru prijete kvalitetu života u zajednicama.

Pretrpane ulice

“Moramo osigurati podršku za manja preduzeća, urediti ulice pretrpane automobilima koje odbijaju ljude. U suštini, riječ je o stvaranju lijepih dijelova grada u koje će ljudi rado zalaziti”, smatra arhitekta Peter Murray.

Hackney u istočnom Londonu nekada je bio sinonim za siromaštvo, ali stvari su se promijenile. Napori lokalnih vlasti da naselje učine prepoznatljivim donijeli su rezultate i postao je veoma poželjno mjesto za život.

“Hackney ima reputaciju modernog sela u Londonu. Trgovine, specijalizirani butici i gastronomska ponuda privlače posjetioce. Također je jedan od centara rastuće britanske modne industrije. Postao je uspješna priča o regeneraciji centra Londona. To su zapazili i veliki brendovi”, ističe novinarka Al Jazeere Gallego.

Prošle je godine objavljeno da Hackney postaje modno čvorište grada, koje će ponuditi velike dizajnerske marke, ali i one manje, nezavisne.

Podjele među stanovnicima

Naselje Peckham u južnom Londonu suočavalo se sa sličnim problemima. Visoka stopa kriminala i siromaštvo ostavili su traga, ali promjena se može osjetiti u zraku.

Vidljiva je na glavnoj ulici, kojom dominiraju male trgovine i etnička šarolikost njihovih vlasnika.

Transformaciju je pokrenulo i uvođenje novih saobraćajnih linija. Planeri obećavaju da će, uprkos razvoju, zadržati specifičnosti naselja.

“Opasnost leži u konceptu konvencionalne regeneracije, kada planeri određuju šta bi jedno mjesto trebalo imati, bez uzimanja u obzir onoga po čemu je prepoznatljivo”, kaže Suzanne Hall, urbanistica.

Unapređenje ovih naselja bez stvaranja podjela među njihovim stanovnicima također će biti veliki izazov za urbaniste. I ogroman zadatak u gradu koji se stalno razvija.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO