Austrijski desničari protiv dolaska Erdogana

Erdogan još nije službeno objavio svoju kandidaturu za predsjedničke izbore u augustu (EPA)

Predsjednik austrijske stranke krajnje desnice FPOe Heinz-Christian Strache pozvao je turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, koji treba doći u Beč sredinom juna na predizborni skup, “da ostane kući”, izvijestio je u nedjelju dnevni list Oesterreich.

“Ne treba nam Erdogan u Beču. Odmah ću mu reći da ostane kući”, insistirao je Strache, koji ne želi da turski premijer dođe voditi “kampanju za svoj Erdoganistan”.

Erdogana, koji još nije službeno objavio svoju kandidaturu za predsjedničke izbore u augustu, očekuju 19. junu u Beču radi kampanje među iseljenim turskim biračima.U Austriji ima oko 100.000 turskih birača.

Bez susreta s političarima

Prošlog mjeseca na sličnom skupu turskog premijera u Njemačkoj okupilo se oko 20.000 njegovih pobornika, ali i veliki broj protivnika.

Strache je za Oesterreich rekao da Erdogan može, ako želi, doći u državnu posjetu, ali da tokom njegove posjete nisu predviđeni nikakvi susreti s političarima.

Austrijska slobodarska stranka FPOe protivi se pristupu Turske u Evropsku uniju i ima otvorene protuimigracijske i protuislamske stavove.

Na posljednjim evropskim izborima FPOe je dobio 19,7 posto glasova, čime je utvrdio mjesto treće političke snage u Austriji.

Izvor: Agencije