Assange može ostati ‘zauvijek’ u Londonu

Julianu Assangeu je predsjednik Ekvadora Rafael Correa odobrio azil radi zaštite ljudskih prava (EPA)
Julianu Assangeu je predsjednik Ekvadora Rafael Correa odobrio azil radi zaštite ljudskih prava (EPA)

Osnivač internetske stranice WikiLeaks Julian Assange može zauvijek ostati u Ambasadi Ekvadora u Londonu, gdje se već gotovo dvije godine krije od britanskih vlasti, izjavio je ambasador te južnoameričke zemlje u Velikoj Britaniji Juan Falconi Puig.

Naglasio je da Assange “pati” u zgradi, ali da bi tu mogao ostati dugo vremena nakon što je Vrhovni sud Velike Britanije podržao nalog o njegovom izručenju u Švedsku, gdje bi bio saslušan u vezi s optužbama za seksualne napade.

Ambasador Ekvadora je za britanski dnevnik Times istakao da Assange nije bjegunac, podsjećajući da mu je predsjednik te zemlje Rafael Correa odobrio azil radi zaštite ljudskih prava, jer bi u SAD-u bio suočen s progonom, pa čak i torturom.

“Assange smatra da postoji snažna mogućnost za tako nešto i Vlada Ekvadora je prihvatila taj stav”, kaže Puig.

Šest miliona funti

Velika Britanija odbija Assangeu odobriti siguran prolaz ka Ekvadoru od juna 2012. godine, kada je pronašao utočište u Ambasadi Ekvadora u Londonu.

Od kada je Assange u toj ambasadi, potrošeno je šest miliona funti za britanske sigurnosne snage.

Puig je, komentirajući sve veće troškove britanskih sigurnosnih snaga, koje snose poreski obveznici Velike Britanije, samo kratko izjavio da “to nije problem Ekvadora”.

Diplomatski predstavnik Ekvadora je kao rješenje “pat pozicije” predložio da Švedska organizira ispitivanje Assangea putem interneta.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO