Al-Sisi položio zakletvu za predsjednika

Bivši načelnik generalštaba egipatske vojske Abdul-Fatah al-Sisi položio je u nedjelju zakletvu za novog predsjednika Egipta, čime je potvrđen njegov de facto status šefa države koji ima već skoro godinu dana.

Sisi je položio zakletvu u Ustavnom sudu, koji osigurava veliki broj policajaca i vojnika.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, arapske kraljevske porodice iz zemalja u Perzijskom zaljevu i afrički lideri – kasnije će prisustvovati prijemu u predsjedničkoj palači Itihadija u Kairu.

Zapadne zemlje, koje su čestitale Sisiju na pobjedi, istovremeno ističući značaj poštivanja ljudskih prava, na inauguraciju šalju niže zvaničnike ili ambasadore.

Uvjerljiva pobjeda

Sisi je pobijedio na predsjedničkim izborima održanim od 26. do 28. juna sa osvojenih 96,9 posto glasova.

Uvjerljivo je porazio jedinog protivnika, ljevičarskog lidera Hamdeena Sabbahija, koji je dobio samo tri posto glasova.

Sisi je 3. jula prošle godine smijenio demokratski izabranog predsjednika Muhameda Mursija.

Mursijev pokret Muslimanska braća bojkotirao je izbore.

Glavni izazovi s kojima će se Sisi suočiti bit će obnavljanje stabilnosti i oživljavanje privrede poslije tri burne godine koje su uslijedile poslije pobune u kojoj je 2011. godine svrgnut Hosni Mubarak.

Strahovanja protivnika

Sisi je u televizijskom obraćanju poslije proglašenja njegove pobjede u utorak pozvao Egipćane da “doprinesu uspostavljanju sigurnosti u zemlji”, navodi AFP.

“Budućnost je prazna stranica i na nama je da je ispunimo onim što želimo… hljebom, slobodom, ljudskim dostojanstvom, društvenom pravdom”, rekao je tom prilikom.

Međutim, njegovi protivnici strahuju da će se Egipat pod njegovom vlašću vratiti u autokratski režim, gori nego za vrijeme Mubaraka.

Poslije Mursijevog svrgavanja poginulo je više od 1.400 ljudi, a hiljade su uhapšene.

Sisi je uoči izbora izjavio da je “nacionalna sigurnost” važnija od demokratskih sloboda.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO