SAD i Rusija nastavljaju pregovore s Iranom

Zapad optužuje Iran da pokušava stvoriti nuklearno oružje (EPA)

Iran će idućega tjedna voditi odvojene pregovore sa Sjedinjenim Američkim Državama u Ženevi, a zatim s Rusijom u Rimu o nuklearnom pitanju, objavilo je iransko Ministarstvo vanjskih poslova.

Prvi puta službeni Iran vodi takve razgovore izvan okvira pregovora s velikim silama.

Takve bilateralne pregovore već je vodio s te dvije zemlje, ali prilikom pregovora sa skupinom 5+1 (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka).

“Razgovori sa Sjedinjenim Američkim Državama bit će dobra prilika da se ostvari napredak. Te konzultacije dolaze u važno vrijeme pregovora i to je dobra prigoda za nas da razmijenimo stajališta o dijalogu Irana i skupine 5+1, koji će se nastaviti u Beču 16. lipnja”, rekao je neimenovani američki dužnosnik.

Teheran traži ukidanje sankcija

Iransko Ministarstvo također je kazalo da su bilateralni pregovori s Rusijom 11. i 12. lipnja, odnosno pregovori sa Sjedinjenim Američkim Državama 9. i 10. lipnja, usmjereni pripremi dijaloga, zakazanog za 16. lipnja.

Dodali su i kako iranski diplomati pripremaju bilateralne razgovore i s drugim članicama skupine 5+1, jer je cilj pripremiti globalni sporazum o iranskom nuklearnom programu i ukidanje međunarodnih sankcija prije 20. srpnja.

Razgovori koji su s iranskim predstavnicima vođeni prošlog mjeseca okončani su bez ikakvog ostvarenog napretka.

Zapad optužuje Iran da pokušava stvoriti nuklearno oružje, dok Iran tvrdi da je njegov nuklearni program namijenjen isključivo u mirnodopske svrhe.

Šest sila želi da Iran trajno umanji svoje osjetljive nuklearne aktivnosti kako bi se osigurala nemogućnost stvaranja nuklearnog oružja, dok službeni Teheran traži ukidanje svih UN-ovih i zapadnih sankcija, koje uništavaju njegovo gospodarstvo.

Izvor: Agencije