Ugroženo zdravlje zatvorenih Palestinaca

U izraelskim zatvorima do današnjeg dana je 5.000 Palestinaca (AFP)

Specijalni komitet Ujedinjenih naroda zabrinut je za zdravstveno stanje palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima koji već gotovo tri mjeseca štrajkuju glađu.

Istovremeno, generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon i ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague izrazili su nezadovoljstvo zbog najave širenja izraelskih naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji.

UN je pozvao Izrael da uzme u obzir zahtjeve zatvorenih Palestinaca te da ponekad dopusti da palestinski doktori posjete zatvorenike, prenosi Anadolija.

U saopćenju iz Specijalnog komiteta UN-a navodi se ozbiljna zabrinutost za Arape koji se nalaze u pritvoru po raznim izraelskim zatvorima.

Istaknuto je da je 24. aprila 2014. godine glađu štrajkovalo blizu 100 zatvorenika, te da je njihov broj ubrzo dostigao 290.

Iz Ujedinjenih naroda poručuju kako bi se taj broj mogao povećati.

Osim toga, navodi se da izraelske vlasti vrše stalna hapšenja Palestinaca te da je 11 narodnih zastupnika, također, u pritvoru u jednom od vojnih zatvora Izraela u kojem zatvorenici borave u nehumanim uvjetima.

U izraelskim zatvorima do današnjeg dana je gotovo 5.000 Palestinaca.

‘Zaustaviti naseljavanje’

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon zatražio je od Izraela da zaustavi naseljavanje na Zapadnoj obali i da poštuje međunarodni zakon nakon što je izraelska vlada objavila plan gradnje više od 3.000 stanova na okupiranim područjima.

Ban je rekao da je “duboko zabrinut” objavom vlade Benjamina Netanyahua da planira gradnju više od 3.000 stanova na okupiranoj Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalemu, izvijestio je njegov glasnogovornik Stephane Dujarric.

“Kao što su Ujedinjeni narodi više puta naveli, gradnja novih stanova na okupiranim područjima je ilegalna prema međunarodnom pravu”, dodao je u saopćenju.

Ban je pozvao dvije strane da “izbjegnu preduzimanje jednostranih mjera na terenu koje će smanjiti izglede postizanja mirovnog sporazuma”, prenosi Hina.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague izrazio je nezadovoljstvo zbog odluke Izraela o proširenju te gradnji novih nelegalnih jevrejskih naselja na teritoriji Zapadne obale i Istočnog Jerusalema.

Hague je ovaj potez ocijenio neprimjerenim te kazao kako će on loše utjecati na mirovne procese između Palestine i Izraela.

Također je dodao da je Velika Britanija uvijek bila istog stava kad je riječ o nelegalno izgrađenim naseljima.

“Gradnja naselja ovog tipa je nelegalna prema međunarodnim zakonima i poguban je faktor za sigurnost”, kazao je Hague.

Hague je pozvao palestinsku i izraelsku stranu na pregovore, ističući kako su za pozitivan ishod potrebni lideri sa vizijom i hrabrošću.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO