Sjeverna Koreja uhapsila trećeg Amerikanca

Washington u maju objavio novo upozorenje Amerikancima da ne putuju u Sjevernu Koreju (AFP)
Washington u maju objavio novo upozorenje Amerikancima da ne putuju u Sjevernu Koreju (AFP)

Sjeverna Koreja je sredinom maja uhapsila još jednog američkog državljanina i sada drži ukupno trojicu Amerikanaca, javila je u petak japanska agencija Kyodo, pozivajući se na diplomatske izvore.

Muškarac je bio dio turističke grupe, a uhapšen je jer je prekršio uvjete vize koju je dobio, objavila je sjevernokorejska agencija KCNA, na koju se poziva AFP.

Specijal

U aprilu je Sjeverna Koreja uhapsila 24-godišnjeg Amerikanca Matthewa Todda Millera koji je tada iskidao svoju vizu i zatražio azil.

Sjeverna Koreja drži u zatvoru i Kennetha Baea, korejsko-američkog misionara uhapšenog 2012. i osuđenog na 15 godina zatvora i težak rad pod optužbom da je planirao rušiti komunistički režim Sjeverne Koreje.

Urota protiv Vlade

Zvanični Pjongjang tvrdi da je Bae, čije je korejsko ime Pae Jun-Ho, kršćanski militant koji je u Kini od 2006. do 2012. planirao urotu i poticao Sjevernokorejce na “neprijateljske napade na Vladu”.

Američki napori da oslobode Baea, koji je u radnom logoru, dosad nisu dali rezultata.

Washington je u maju objavio novo upozorenje Amerikancima da ne putuju u Sjevernu Koreju, uz napomenu da ih ni organizirano turističko putovanje ne može zaštititi od samovoljnog hapšenja.

Sjedinjene Američke Države nemaju nikakvih diplomatskih odnosa sa Sjevernom Korejom.

Švedska ambasada u Pjongjangu pruža konzularne usluge američkim turistima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO