Assad amnestirao 320 zatvorenika

Centralni zatvor u Halepu: Procjenjuje se da se u zatvorima širom Sirije nalazi 18.000 zatvorenika (EPA)
Centralni zatvor u Halepu: Procjenjuje se da se u zatvorima širom Sirije nalazi 18.000 zatvorenika (EPA)

Stotine Sirijaca puštene su u petak iz zatvora, pošto ih je amnestirao predsjednik Bashar al-Assad u namjeri da “obilježi svoj reizbor”, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

U saopćenju se navodi da je 320 zatvorenika pušteno prije dva dana iz Centralnog zatvora u sjevernom Halepu, kada je objavljena pobjeda Assada na predsjedničkim izborima.

Zatvorene i žene

Ova nevladina organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji navela je da je nekoliko desetaka zatvorenika oslobođeno iz zatvora Adra, a da će ukupno 480, među njima 80 žena, biti oslobođeno iz tog zatvora u pokrajini Damask u narednim danima, pošto zatvor dobija novu namjenu i bit će zgrada općinske administracije, prenijela je agencija AFP.

Zatvorenici u Adri služili su po optužbi za “terorizam” – termin koji sirijska Vlada koristi za one koji su uključeni u ustanak.

Procenjuje se da se u zatvorima širom Sirije nalazi 18.000 zatvorenika, navodi AFP.

Izvor: Agencije


Povezane

U gradu Deri na jugu Sirije borbe su sve intenzivnije. Assadove snage ponovo pokušavaju da preuzmu kontrolu nad gradom i to pred predsjedničke izbore zakazane za 3. juni. Međutim, pobunjenici se ne predaju.  

Pedeset zatvorenika koje su držali pripadnici Al-Kaide oslobođeno je nakon ofanzive opozicionih snaga na sirijski grad Raqqu.

06 Jan 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO