Afganistan: Napadnut predsjednički kandidat

Policija navodi kako se strahuje da bi broj žrtava mogao rasti (EPA)

Četvero ljudi je poginulo u bombaškom napadu na konvoj predsjedničkog kandidata Abdullaha Abdullaha u Afganistanu, a kandidat nije povrijeđen, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova te države.

Bombaš samoubica napao je konvoj, a eksplodirala je i bomba postavljena pored puta.

U televizijskom obraćanju nedugo nakon napada Abdullah je kazao da nije povrijeđen, ali da su ranjeni pripadnici njegovog osiguranja.

“Kada sam napuštao skup Islamske narodne stranke jedinstva, jedno od mojih vozila bilo je pogođeno eksplozijom bombe i oštećeno je”, rekao je Abdullah na drugome skupu održanom poslije napada, prenosi Reuters.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova navodi kako se strahuje da bi broj žrtava mogao rasti, javlja AP.

Uloga talibana

Prvi krug predsjedničkih izbora u Afganistanu bio je pohvaljen kao uspješan jer talibani nisu uspjeli izazvati veće nemire, no situacija se mijenja pa izgleda da će drugi krug 14. juna biti mnogo nestabilniji.

Talibani su nakon izbora promijenili vojno vodstvo, ali odbacuju navode da je njihov komandant Abdul Kajum, bivši zatvorenik američke vojne baze u Guantanamu, smijenjen jer nije uspio spriječiti brojne Afganistance da izađu na birališta u prvom krugu glasanja.

U drugom izbornom krugu natječu se Ashraf Gani, bivši ekonomista Svjetske banke, i Abdullah, nekadašnji glasnogovornik afganistanskog komandanta Ahmada Shaha Massouda koji je bio zakleti neprijatelj talibana.

U prvom krugu Abdullah je osvojio 44,9, a Ghani 31,6 posto glasova.

Ghani je osudio napad na konvoj svog protivkandidata, napisavši na Twitteru: “To je djelo neprijatelja Afganistana koji žele uništiti demokratski proces u zemlji”.

Izvor: Agencije


Povezane

Predstojeći izbori bit će prvi demokratski prijenos vlasti u historiji Afganistana. Time će se nakon 13 godina Hamid Karzai odstupiti s dužnosti predsjednika.Jedan od favorita za njegovog nasljednika je bivši ministar vanjskih poslova Sjevernog saveza Abdullah Abdullah.

Published On 02 Apr 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO