Tužioci traže maksimalne kazne novinarima Al Jazeere

Egipatski tužioci u četvrtak su tražili maksimalne kazne, od 15 do 25 godina zatvora, za novinare Al Jazeere i druge optužene za navodno pomaganje zabranjenoj organizaciji Muslimanska braća, javlja AFP.

Al Jazeera odbacuje sve navode protiv svojih reportera i zahtijeva njihovo hitno oslobađanje.

Novinari Al Jazeere English Peter Greste, Baher Mohamed i Mohamed Fahmy su među 20 optuženih na suđenju koje je izazvalo međunarodne apele za njihovo oslobađanje.

U odvojenom procesu suđenje novinaru Al Jazeere Arabic Abdullahu al-Shamyju, koji je u zatvoru bez optužnice od prošlog augusta, odgođeno je do 11. juna.

Apel za hitno oslobađanje

Dokazi koji su do sada predočeni u slučaju protiv trojice novinara Al Jazeere English uključuju izvještaje drugih dopisnika i drugih televizijskih kanala.

Tri novinara uhapšena su u decembru u Kairu, a suđenje je počelo u februaru. U pritvoru su od prošle godine, a kaucija im je odbijena.

Al Jazeera je u maju od svjetskih sila tražila da omoguće oslobađanje Abdullaha al-Shamyja, optuživši vlasti Egipta za ugrožavanje njegovog života.

U pismu upućenom nekolicini zvaničnika i institucija advokat Al Jazeere rekao je da je zdravstveno stanje Al-Shamyja, jednog od četiri reportera Al Jazeere u egipatskom zatvoru, vrlo zabrinjavajuće, te da mu je potrebna hitna medicinska njega.

Al-Shamy, koji od 21. januara štrajkuje glađu, nalazi se u samici u groznim uslovima, navodi se u pismu.

Izvor: Al Jazeera i agencije