EU: Izrael da ukine odluku o širenju naselja

Izrael je najavio gradnju novih 1.500 stanova na okupiranoj palestinskoj teritoriji (EPA)

Evropska unija izrazila je danas “duboko razočarenje” nakon što je Izrael objelodanio planove da izgradi još 3.200 domova za Jevreje i pozvala da se takva odluka ukine.

Tenderi za blizu 1.500 novih kuća za jevrejske naseljenike i planovi da se ubrza gradnja još 1.800, objavljeni su u znak odmazde za formiranje palestinske vlade jedinstva, koju podržavaju Hamas i međunarodna zajednica.

“Duboko smo razočarani što je izraelska adminstracija za zemlju objavila tendere za 1.466 stambenih jedinica u istočnom Jerusalemu i ostalom dijelu Zapadne obale”, navodi EU u saopćenju, ocijenivši da taj potez ne doprinosi mirovnim naporima.

“Pozivamo izraelske vlasti da ponište tu odluku i usmjere napore ka što bržoj obnovi mirovnih pregovora,” saopćila je Evropska unija.

Oštar odgovor Palestinaca

Palestinske vlasti su saopćile da će na dosad “neviđen” način reagirati na činjenicu da je Izrael raspisao konkurse za gradnju novih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu.

“Izrael bi morao shvatiti da je njegova kolonizacijska politika neprihvatljiva”, rekao je Nabil Abu Rudeineh, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, naglašavajući kako se cijeli svijet protivi izraelskoj kolonizaciji, prenosi Hina.

Palestinska samouprava “na taj će potez odgovoriti na dosad neviđen način”, rekao je u izjavi koju je objavila službena novinska agencija WAFA.

“Naselja na palestinskim područjima okupiranima 1967. bespravna su i neprihvatljiva pa oko njih neće biti mira”, zaključio je.

Žalba PLO-a

Palestinska oslobodilačka organizacija će se žaliti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog gradnje izraelskih naselja, nakon što je Izrael objavio konkurs za gradnju novih stanova, kazala je ranije u četvrtak viša zvaničnica.

“Izvršni odbor PLO-a ovu posljednju eskalaciju prati sa najvećom pažnjom”, rekla je Hanan Ashrawi u saopćenju na engleskom.

Komitet “će uzvratiti obraćanjem i Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i Generalnoj skupštini, što je pravilan način za obuzdavanje ovog teškog prekršaja i za osiguranje odgovornosti”, dodala je. 

Prethodno je izraelski ministar za stanogradnju Uri Ariel objavio konkurs za gradnju 1.100 novih stambenih jedinica u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali i 400 stanova u anektiranom i okupiranom istočnom Jerusalemu, prenose izraelski mediji.

To je odgovor, kazao je ministar, na formiranje nove palestinske vlade nacionalnog jedinstva, koja uključuje i grupu Hamas, prenosi Hina.

“Pozdravljam odluku da se na odgovarajući način odgovori palestinskoj terorističkoj vladi. Izrael ima pravo i zadaću da gradi širom zemlje”, izjavio je ministar, član stranke Jevrejsko ognjište, bliske doseljenicima.

Velika gradnja

U konkursu se navodi da bi se trebali graditi novi stanovi u naseljima Efrat, Betar Illit, Geva Binyamin, Ariel, Alfe Menashe i Givat Zeev na Zapadnoj obali, te u Ramat Shlomou, četvrti istočnog Jerusalema.

U ponedjeljak je u Ramallahu na Zapadnoj obali inaugurirana nova palestinska vlada, sastavljena od nezavisnih uglednika i tehnokrata, koju podržava i Hamas.

Njeno formiranje pozdravili su Evropska unija, Rusija, Ujedinjeni narodi i Sjedinjene Američke Države, izazvavši ogorčenje Izraela.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u utorak da je “duboko uznemiren” zbog odluke SAD-a da ne prekida odnose sa novom palestinskom vladom, koja ima podršku Hamasa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO