Brazilski beskućnici blokirali stadion SP-a

Radnici zatvorili jednu od glavnih autocesta koje vode prema stadionu na kojem će se odigrati utakmica između Brazila i Hrvatske (EPA)

Nema kraja problemima organizatora Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu, posebice u Sao Paulu gdje se situacija posve kaotična, jer su ulice prepune prosvjednika nezadovoljnih zbog ogromnih troškova organizacije.

Za petak je najavljen i štrajk radnika podzemne željeznice, prometna policija je također najavila štrajk, a prosvjednici su već blokirali prometnice oko stadiona na kojem će Hrvatska 12. lipnja otvoriti World Cup protiv Brazila.

Sve je jasnije kako Corinthians Arena, a niti popratna infrastruktura, neće biti završena na vrijeme.

„Ako ima novaca za Corinthians Arenu i organizaciju Svjetskog prvenstva, onda ima i za naše plaće. Zašto nema novaca za javni prijevoz“, pita predsjednik sindikata Altino Melo dos Prazeres.

Štrajk radnika podzemne željeznice će imati utjecaja na 4,5 milijuna ljudi koji se svakoga dana njome vozi.

Brojni štrajkovi

Najveći brazilski grad Sao Paulo je prošlog mjeseca bio pogođen štrajkom vozača autobusa što je izazvalo kaos, posebice u prigradskim naseljima grada koji s okolicom ima oko 18 milijuna stanovnika.

U srijedu su održani i prosvjedi više od 10.000 beskućnika koji su marširali pored stadiona.

Prosvjednici su zatvorili i jednu od glavnih autocesta u Sao Paulu. Pridružilo im se i 500-injak umirovljenih policajaca koji su tražili veće mirovine.

Prometna policija je objavila da će također ići u štrajk. Početkom tjedna u štrajk je trebala i federalna policija, no njihova akcija je izbjegnuta nakon što je vlada ponudila povišicu od 16 posto.

Kako bi ublažila štetu brazilska vlada je najavila kako će tisuće dodatnih policajaca i vojnika biti raspoređeno po gradovima domaćinima kako bi se osigurao mir tijekom Svjetskog prvenstva.

Učestalost i snaga prosvjeda u Brazilu porasla je prošloga mjeseca, ali još nije jasno u kojem se smjeru plima građanske neposlušnosti sada kreće.

Dok je prosvjed u srijedu bio nenasilan, događanja 27. svibnja kod nacionalnog stadiona Mane Garrinca u glavnom gradu Brasiliji je bio obilježen sukobima između interventne policije i Indijanaca naoružanih palicama, kopljima, lukovima i strijelama.

Očekuje se da će između 600.000 i 850.000 stranih ljubitelja nogometa doputovati u Brazil na Svjetsko nogometno prvenstvo.

Izvor: Agencije