Kurdi raspisuju referendum na sjeveru Iraka

Predsjednik Regionalne kurdske uprave na sjeveru Iraka Masoud Barzani rekao je da će u skladu sa 140. članom iračkog Ustava u Kirkuku i drugim problematičnim regijama raspisati referendum.

“Pozivamo Ujedinjene narode da sudjeluju u ovome”, kazao je Barzani tokom razgovora sa predstavnikom UN-a za Irak Nikolajem Miladinovim, kojeg je primio u službenoj rezidenciji, navodi se u saopćenju objavljenom na internetskoj stranici Regionalne kurdske uprave na sjeveru Iraka.

“Rukovodioci u Bagdadu koji su sa nama stupili u savez bili su protiv provedbe Ustava. Nažalost, zbog pogrešne politike Bagdada i drugih elemenata problemi su se produbili i došli smo do krize u kojoj se danas nalazimo. Oni koji su prouzrokovali ovu krizu trebali bi prihvatiti da se njihova politika urušila i trebali bi utrti put za novi proces. Rješenje za krizu je u promjeni politike Bagdada”, rekao je Barzani, podsjećajući na to da je 2007. godine trebalo raspisati referendum za regije čiji status nije bio riješen Ustavom, prenosi Anadolija.

“Regija Kurdistana nije dužna plaćati zbog pogrešne politike Bagdada. Više nećemo plaćati cijenu. Zbog njihove neuspjele politike teroristi su došli do susjedne granice Kurdistana, ali pešmerga vojska će nastaviti da brani sigurnost naroda i granica Kurdistana”, istakao je Barzani.

Ponovio je da je Kirkuk kurdska zemlja i da će pešmerge i dalje ostati u njemu.

Miladinov je rekao da je potrebno tražiti rješenje za izlazak iz krize, oslanjajući se na temelje iračkog Ustava.

“Ne žive samo teroristi u regiji sunita. Pored njih, tu ima i drugih političkih grupa koje žele da se njihovim pravima ukaže poštovanje. Problemi naroda koji žive na jugu moraju biti riješeni. Tu nije bilo nikakvog napretka, rasta ili razvoja. Bagdad treba riješiti probleme sa Kurdistanom”, rekao je Miladinov i tražio od Barzanija da bude aktivan u izlasku Iraka iz krize.

Podrška Netanyahua

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je pružio podršku kurdskoj državi, zauzevši stav suprotan američkoj želji da sektaškim sukobima razoren Irak ostane ujedinjen.

“Trebali bismo podržati kurdske aspiracije za nezavisnošću”, rekao je Netanyahu na Univerzitetu u Tel Avivu.

Prema njegovim riječima, Irak i ostale regije na Bliskom istoku raspale su se usljed sukoba šiita i sunita, prenosi Hina.

“Kurdi su borbeni i to su pokazali svojim političkim opredjeljenjem, kao i političkom umjerenošću, te smatram da zaslužuju političku nezavisnost”, dodao je izraelski premijer.

Washington želi da se ujedinjeni Irak održi, a prošle sedmice američki državni sekretar John Kerry posjetio je vođe iračkih Kurda i pozvao ih da se angažiraju na političkoj integraciji s Bagdadom.

Izraelci s Kurdima još od 1960. održavaju diskretne vojne, poslovne i obavještajne veze, te u manjinskoj etničkoj grupi vide tampon-zonu protiv zajedničkih arapskih protivnika.

Kurdi su iskoristili nedavne sektaške sukobe u Iraku da bi proširili autonomno sjeverno područje zemlje, koje bi uključivalo i Kirkuk, grad smješten na velikim nalazištima nafte, a potencijalnu bi nezavisnu državu mogao učiniti ekonomski održivom.

No irački Kurdi, koji etničke sunarodnjake imaju u Iranu, Turskoj i u Siriji, do sada su oklijevali u proglašavanju potpune nezavisnosti, strahujući od reakcije susjednih zemalja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO