Godina od protesta protiv Muhameda Mursija

Prošla je godina od kada su demonstranti u Egiptu, okupljeni u pokretu Tamarod, organizirali masovne proteste, tražeći ostavku predsjednika Muhameda Mursija, koga su tada optužili za pokušaj ukidanja sekularnosti u državi i sprečavanje demokratskih reformi.

Bez presedana u veličini i obimu – tako su Mursijevi protivnici opisali masovne proteste, organizirane sa zahtjevom za njegovu smjenu.

U tom momentu Mursi je već godinu bio predsjednik. Njegovi sekularni i liberalni protivnici bili su uvjereni da je predstavljao prijetnju demokratiji. Optužili su ga kako je sebi dao široka ovlaštenja, da je podrivao sudstvo u kontroverznoj ustavnoj reformi.

Njegovu organizaciju “Muslimanska braća” optuživali su da želi uspostaviti islamsku državu.

Pozivi na Mursijev odlazak dobili su na zamahu. Jedan član takozvane kampanje Tamarod rekao je kako je njegov pokret sakupio 22 miliona potpisa onih koji žele smjenu predsjednika.

Egipatski šef države se odupirao, bio je spreman na ustupke, ali i odlučan da odsluži mandat. Hiljade njegovih pristalica marširale su u znak solidarnosti.

Lideri opozicije, kao što je Mohamed El-Baradei koji se pridružio okupljenima na Tahriru, već su razgovarali o tome šta nakon Mursija. Vojska je izdala upozorenje, pozivajući Mursija da smiri proteste ili se suoči s intervencijom.

Poziv na proteste

Tri dana potom, 3. jula Abdul-Fattah al-Sisi okončao je Mursijevo predsjedavanje vojnim udarom. Ministar odbrane krenuo je u ofanzivu, da bi nekoliko sedmica kasnije održao govor i pozvao ljude da protestiraju protiv Muslimanske braće.

„Pozivam sve Egipćane da izađu na ulice i daju mi mandat i naređenje da se suprotstavimo nasilju i terorizmu“, kazao je tada.

Njegovi kritičari rekli su da je gurnuo državu na ivicu građanskog rata.

Nakon nekoliko sedmica demonstracija, došlo je do nasilnog uklanjanja pristalica Muslimanske braće, koji su postavili šatore.

Potom su uslijedila masovna hapšenja lidera Braće i pristalica, grupa je označena kao teroristička organizacija, da bi uslijedila godina previranja, a Sisi postao predsjednik Egipta.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO