EP: Zlatnoj zori prioritet sloboda za šefa

Grčka desničarska stranka Zlatna zora prvi put šalje svoje zastupnike u Europski parlament. Reputaciju stranke na europskoj sceni poljuljala je istraga o ubojstvu ljevičarskog glazbenika.

Za ubojstvo, koje se dogodilo u rujnu prošle godine, optužen je pristaša te stranke, a istraga još nije okončana.

Europarlamentarci Zlatne zore susreli su se sa svojim zatvorenim liderom Nikosom Michaloliakosom prije odlaska u Bruxelles, gdje im je najveći prioritet njegovo oslobađanje.

Još nepoznat datum suđenja

“Aktualno nezakonito zatvaranje našeg lidera i drugih članova Zlatne zore, iz političkih razloga, sramota je za jednu civiliziranu državu i graniči s izdajom”, poručio je Yiorgos Epitideios, član EP-a.

Grčki zakon ograničava zatvaranje prije suđenja na 18 mjeseci. Polovica tog razdoblja je prošla, a datum suđenja još nije zakazan.

“Unatoč optužbama zbog kojih je sedam članova Parlamenta ispred Zlatne zore iza rešetaka, stranka je povećala broj glasova na europskim izborima za trećinu, na 9,4 posto. To nagovještava da mnogi Grci vjeruju u tvrdnje stranke kako je ovaj progon politički motiviran”, izvještava iz Atene reporter Al Jazeere John Psaropoulos.

Vladajući konzervativci bili su prisiljeni smijeniti tajnika ureda, nakon što je uhvaćen kako zastupniku Parlamenta iz redova Zlatne zore govori da je cilj cjelokupnog slučaja umanjiti popularnost stranke.

Usred skandala, ministar javnog reda, koji je najglasnije optuživao tu desničarsku stranku, prebačen je na drugu poziciju.

U međuvremenu, Zlatna zora postaje sve hrabrija. Svoj utjecaj proširila je na nekadašnji teritorij komunističke partije – osnovala je novi radnički sindikat u brodogradilištu Perama, jugozapadno od Atene, gdje nezaposlenost iznosi 90 posto.

Strategija bez rezultata

Njezini antiimigracijski stavovi toliko su popularni da je Vlada poduzela oštre mjere i počela zatvarati ilegalne imigrante. Pristaše stranke organizirale su peticiju kojom su od Parlamenta tražili oslobađanje lidera.

A europarlamentarci kažu da razmatraju ulazak u desničarski glasački blok, što bi ih dodatno ojačalo.

“O onome što se događa u našoj zemlji, o zatvaranju našeg lidera zbog neosnovanih optužbi i sprječavanju da zauzme svoje mjesto u Parlamentu, govorit ćemo gdje god možemo u Europi i diljem svijeta”, rekao je Lambros Fountoulis, član EP-a.

Čini se da zakonska strategija protiv Zlatne zore za sada ne donosi rezultate.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO