Brazil: Imigranti u dilemi za koga navijati

Brazil je jedna od etnički najraznolikijih država svijeta. Kad je riječ o navijanju za momčadi koje su se kvalificirale za Svjetsko prvenstvo, mnogi imigranti priznaju kako im je bilo teško odlučiti.

Nigerijski navijači s nestrpljenjem su očekivali početak utakmice “Superorlova”, kako se naziva njihova reprezentacija. Ali, ovo nije Lagos, nego Sao Paulo, grad koji su prije više od 200 godina izgradili imigranti, većinom Arapi, Talijani i Portugalci.

Ali, tijekom proteklog desetljeća broj imigranata iz Afrike porastao je na više od 40.000. Brazil je postao odredište novog vala imigranata u potrazi za boljim životom, poput Nigerijca Emeka Okone, koji je u Sao Paulo stigao prije šest godina.

“Dolazim iz Nigerije i to neću zaboraviti. Navijam za Nigeriju. Navijao bih i kad bi igrali protiv Brazila. Nigerija je ipak zemlja iz koje potječem”, kaže Emeka.

Najveća japanska zajednica

“Sao Paulo je grad koji s okolicom ima blizu 20 milijuna stanovnika. Pun je imigranata iz cijelog svijeta. Zbog toga je savršeno mjesto za one koji žele osjetiti duh Svjetskog prvenstva”, izvještava reporter Al Jazeere Gabriel Elizondo.

Kao, primjerice, u gradskoj četvrti Liberdade, središtu japanske zajednice u Brazilu. S oko milijun pripadnika, to je najveća japanska zajednica izvan samog Japana.

Kyoko Yamashita došla je u Brazil prije više od 80 godina.

“Živim u Brazilu i moram navijati za brazilsku reprezentaciju. Sada sam Brazilka. Ali, ako Brazil bude igrao protiv Japana, bit će vrlo teško. Morala bih navijati za neriješen rezultat, kako se nitko ne bi ljutio”, kaže Kyoko.

U istoj ulici, prije nedavne utakmice, organizirano je okupljanje na kojem se pjevala japanska himna. Iako su japanska i nigerijska kultura vrlo različite, taj grad dokazuje da je jedna stvar svugdje ista, a to je euforija koja zavlada kad reprezentacija postigne pogodak.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Sao Paulo je najopasniji brazilski grad. Iako je stopa kriminala, u odnosu na kraj devedesetih, znatno smanjena, u tom gradu i dalje ne postoji kvart koji se može smatrati potpuno sigurnim. Veliki problem je kriminal na cesti, naročito noću i tokom velikih saobraćajnih gužvi. Više u prilogu Nataše Krstin.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO