Advokat GM-a određuje cijenu života

General Motors zaposlio je odvjetnika koji će doslovce odrediti koliko stoji jedan život kako bi, srazmjerno tomu, američki proizvođač automobila, kriv za nekoliko smrtonosnih nesreća, isplatio odštete.

Priče bližnjih o gubicima voljenih osoba stradalih u nesrećama obišle su svijet.

“General Motors mora biti proglašen odgovornim za svoja djela”, kaže Candice Anderson, zaručnica stradalog u nesreći.

General Motors tvrdi da će isplatiti odštete. Koliko vrijedi jedan život, procijenit će Kenneth Feinberg.

Broj odštetnih zahtjeva mogao bi skočiti

On je takve procjene radio i nakon napada na Svjetski trgovački centar – proces koji je bankarima donio basnoslovne iznose novca. Milijune je zaradio i od British Petroleuma, nakon tragedije Deepwater Horizona.

General Motors prihvaća da je 13 smrtnih slučajeva i 47 nesreća povezano s problemom sa sustavom za paljenje. No, neovisna revizija pokazala je kako je čak 309 smrtnih slučajeva i 229 ozljeda prouzročeno neotvaranjem zračnih jastuka.

To znači da bi broj odštetnih zahtjeva mogao uskoro skočiti, a tu su i ekonomski gubici vlasnika automobila koji su povučeni s tržišta.

Ekonomski analitičari nisu previše zabrinuti. Smatraju da će samo mali dio GM-ovog rezervnog fonda od 33 milijarde dolara biti iskorišten za tu svrhu. Ne zabrinjavaju ih ni kazne Ministarstva pravosuđa.

 Politički interesi

“Ovdje je riječ i o političkim interesima. Sjedinjene Američke Države potrošile su 15 milijardi dolara kako bi spasile ovu kompaniju. Mislim kako neće ništa učiniti da joj naškode”, smatra analitičar David Whitson.

General Motors se nada da će žrtve pristati na brzu isplatu te da neće dovoditi u pitanje tvrdnju kako GM nije zakonski odgovoran za nesreće koje su se dogodile prije njegovog restrukturiranja 2009. godine.

“Naših kćeri, sinova, sestara, braće, majki, očeva, supružnika… danas nema jer su za General Motors bili trošak poslovanja i štednja”, kaže Laura Christian, majka žrtve.

Kenneth Feinberg, procjenitelj cijene života, morat će biti vrlo uvjerljiv da potencijalne tužitelje odgovori od nakane da ih zastupaju zastrašujući odvjetnici poznati po tome što su velikim duhanskim kompanijama i drugim proizvođačima automobila za slične slučajeve uspjeli iz džepa izvući milijarde.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Vijest koja je obilježila proteklu poslovnu sedmicu svakako je rekordna kazna General Motorsu. Američki automobilski gigant kažnjen je sa 35 miliona dolara jer ni nakon 10 godina nije sa tržišta povukao vozila sa dokazanom tehničkom greškom. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO