SAD: Razbijena kriminalna mreža na internetu

Kriminalna mreža je koristila maligne programe Gameover Zeus i Cryptolocker (Getty Images)

Sjedinjene Američke Države objavile su kako su uz pomoć više zemalja uništile veliku kriminalnu i ucjenjivačku mrežu na internetu, koja je od žrtava otela više od stotinu miliona dolara.

Maligni računarski programi Gameover Zeus i Cryptolocker onesposobljeni su, no njihov idejni tvorac, ruski bjegunac Jevgenij Bogačev, na slobodi je i mogao bi uspostaviti novu kriminalnu mrežu u vrlo kratkom roku, upozorilo je američko Ministarstvo pravosuđa.

Prema podacima kojima SAD raspolaže, posljednja poznata adresa Bogačova je crnomorsko mjesto Anapa u Rusiji, prenosi Hina.

Program Gameover Zeus ulazio je u računare žrtava preko e-mailova i pronalazio finansijske podatke, kojima je praznio bankovne račune. Program Cryptolocker preuzimao je i šifrirao podatke s računara žrtava te ih je tek nakon plaćanja otkupnine dešifrirao.

Globalna akcija

U akciji gašenja velike kriminalne mreže sudjelovale su i pravosudne snage Kanade, Francuske, Njemačke, Luksemburga, Holandije, Ukrajine i Britanije, a koordinator je bio evropski centar za cyber-kriminal u Hagu.

Programi su napali između 500.000 i milion računara širom svijeta.

Zeus je jedan od najuspješnijih računarskih programa za krađu dosad.

Kriminalna grupa je pomoću Cryptolockera samo u prva dva mjeseca od puštanja u opticaj programa iznudila 27 miliona dolara od žrtava za dešifriranje podataka.

Među žrtvama iznude bila je i policijska stanica u Massachusettsu, čije su istražni dosjei blokirani šifriranjem.

Američko Ministarstvo pravosuđa objavilo je da su ukrajinske vlasti u maju zaplijenile glavne servere za Gameover Zeus u Kijevu i Donjecku.

Izvor: Agencije