Netanyahu uznemiren zbog odluke SAD-a

Vlada jedinstva Palestine osnovana je nakon sedmogodišnjeg jaza između Fataha i Hamasa (AP)

Novoformirana Vlada jedinstva Palestine svoj prvi sastanak Vijeća ministara, kojim je predsjedavao premijer Rami Hamdallah, održala je u Ramallahu.

Sastanku su putem videolinka nazočila i četvorica ministara iz Gaze koje je Izrael spriječio da prijeđu na teritorij Zapadne obale.

“Naša Gaza je naš sveti teritorij. Iako neki naši ministri ne mogu doći iz Gaze, mi ćemo uskoro zajedno kao članovi nove Vlade preko teritorija Egipta posjetiti Gazu”, rekao je premijer Hamdallah, prenosi Anadolija.

Uputio je apel međunarodnoj zajednici da učini snažnije napore kako bi Izrael ukinuo embargo nad Palestincima.

Izrael zabranio putovanja ministrima

“Nastavljamo naš rad kao jedinstven narod, jedinstvena domovina i jedinstvena Vlada. Nakon sedam loših godina iza nas, danas sa svim našim institucijama konačno zajedno funkcioniramo. Ali Izrael pokušava na sve načine spriječiti ove naše napore. Tako su spriječili i naša četiri ministra da dođu u Ramallah. Prijetnje Izraela nisu ništa novo. Želimo da međunarodna zajednica izvrši pritisak na Izrael kako bi se podignuo embargo nad Palestincima i da izraelske vlasti prestanu s nasiljem prema palestinskim zatvorenicima”, rekao je novi premijer Palestine.

Izrael je informirao Palestinsku upravu (PU) da će ukinuti posebne dozvole za putovanja svim dužnosnicima, osim predsjedniku Mahmoudu Abbasu, prenose danas izraelski mediji izjavu palestinskog dužnosnika arapskom listu Al-Hayat.

Rekao je da Izrael namjerava spriječiti ministre u novoj palestinskoj vladi jedinstva, koja je inaugurirana u ponedjeljak, da putuju od Zapadne obale do Pojasa Gaze, prenio je Tanjug.

Palestinski dužnosnik, također, tvrdi kako je Izrael informirao PU da razmatra zaustavljanje transfera od gotovo 100 milijuna dolara mjesečno od poreza i carina koje ubire u ime Palestinaca.

Prijetnje sankcijama

Nekoliko sati nakon što su palestinski ministri položili zakletvu, Izrael je zaprijetio sankcijama, jer je nova Vlada Palestine formirana temeljem dogovora sa Hamasom, koji ta zemlja smatra terorističkom organizacijom.

Odmah nakon potpisivanja dogovora o pomirenju između Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), u kojoj dominira Fatah, i Hamasa 23. travnja, Izrael je osudio takav potez i suspendirao pregovore o miru.

Vlada jedinstva u Palestini osnovana je nakon sedmogodišnjeg jaza između dvije rivalske organizacije.

Nova Vlada zamijenit će dvije administracije, jednu u Pojasu Gaze i drugu koja je kontrolirala Zapadnu obalu od sredine 2007. godine. Tada je Hamas silom preuzeo vlast u Gazi, pobijedivši snage lojalne Abbasovom Fatahu.

Na veliko iznenađenje Izraela, Washington je još sinoć najavio kako je spreman surađivati s novom Vladom Palestine, a prenose se i najave dužnosnika EU-a da su i oni također spremni raditi s Vladom koju podržava Hamas.

Netanyahu “duboko uznemiren” 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u utorak da je “duboko uznemiren” zbog odluke SAD-a da ne prekida odnose s tom novom vladom jedinstva.

“Duboko sam uznemiren objavom da će SAD surađivati s Vladom Palestine koju podržava Hamas”, izjavio je Netanyahu za AP, rekavši da je ta organizacija ubila “bezbroj nevinih civila”.

Apelirao je na Washington da kaže palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu da je neprihvatljivo njegovo savezništvo s Hamasom, prenosi Tanjug.

Ovakvo otvoreno protivljenje stavu SAD-a, velikom savezniku Izraela, odražava razočarenje i nezadovoljstvo Netanyahuove vlade što je međunarodna zajednica prihvatila Abbasovu novu Vladu.

Nakon što su palestinski ministri položili zakletvu pred Abasom, SAD i EU su odlučili da mu daju šansu.

Izrael, SAD i EU smatraju Hamas terorističkom organizacijom. Ipak, Washington i Europa su najavili da će održavati veze s novom Vladom i nastaviti slati stotine milijuna dolara pomoći sve dok ona odbacuje nasilje i priznaje pravo Izraela da postoji.

Abbas je rekao da je nova Vlada posvećena tim principima.

Francuska za saradnju, podrška Britanije 

Francuska je spremna da pod izvjesnim uvjetima surađuje s Vladom nacionalnog jedinstva, priopćilo je u utorak ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Fena.

“Francuska je spremna surađivati s Vladom palestinske samouprave čim ona odustane od nasilja, angažira se na mirovnom procesu i poštivanju zaključenih sporazuma, što uključuje i priznanje Izraela”, izjavio je glasnogovornik Quai d'Orsaya Romain Nadal.

I London je u utorak “blagonaklono prihvatio” formiranje nove vlade pomirenja koju će podržati.

“Blagonaklono smo primili vijest da je formirana nova tranzicijska Vlada sastavljena od tehnokrata”, istaknuo je u priopćenju šef britanske diplomacije William Hague, dan poslije formiranja Vlade Palestine.

“Ujediniti Gazu i Zapadnu obalu pod vladom koja se obvezuje da će raditi na postizanju mira neophodan je preduvjet za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba”, kazao je britanski ministar.

Ashton: Dogovor pružio nove mogućnosti

“Naša potpora novoj Vladi temelji se na njezinom poštivanju principa o nenasilju i prihvaćanju svih sporazuma i postojećih obveza, među kojima je pravo na legitimno postojanje Izraela. Sad očekujemo od nove Vlade da dokaže angažiranost djelima, a ne samo riječima”, kazao je Hague.

Visoka povjerenica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Catherine Ashton također je pozdravila formiranje nove Vlade.

Postizanje nacionalnog dogovora palestinskih predstavnika ima veliki značaj, navodi se u priopćenju iz ureda visoke povjerenice, prenosi Anadolija.

Ashton je kazala da će politika EU-a prema Palestini ubuduće biti određena politikom same te države.

Također je kazala da je pred postizanje političkog dogovora bilo mnogo prepreka, ali da je upravo taj dogovor pružio nove mogućnosti za mirovni proces, demokratsku obnovu, a također pruža i nove mogućnosti palestinskom narodu, kako na Pojasu Gaze tako i na Zapadnoj obali. 

Ubijen palestinski mladić

U međuvremenu, Palestinski mladić ubijen je jutros kada su izraelske snage sigurnosti otvorile vatru na njega na kontrolnom punktu Zatra u blizini grada Nablusa na Zapadnoj obali.

Dvadesetogodišnji Ala Muhammed podlegao je ranama zadobivenim u pucnjavi. Izraelski vojnici tvrdili su da je mladić u ruci nosio pištolj i da je pokušao pucati na vojnike.

Izvori iz Crvenog polumjeseca kazali su Al Jazeeri da su izraelske snage odbile predati tijelo mladića obliveno krvlju, već su ga odvezli vozilom izraelske hitne pomoći kako bi izvršili očevid.

Novinska agencija Maan prenijela je navode svjedoka da izraelske snage nisu dozvolile pružanje liječničke pomoći ranjenom mladiću dok je bio živ, koji je zbog toga iskrvario do smrti.

Prethodni napadi

Izraelska vojska priopćila je da je policajac na graničnom prijelazu ranjen u pucnjavi.

Današnji incident uslijedio je dan nakon što je Izrael priopćio da su njegove snage zarobile bombaša samoubojicu koji je krenuo izvesti napad.

On je bio zaustavljen na istom kontrolnom punktu na kojem se dogodila današnja pucnjava, na sjeveru Zapadne obale.

Nasilje je uslijedilo nakon što su Palestinci iz Hamasa i Fataha, koji uživa zapadnu potporu, u ponedjeljak formirali Vladu nacionalnog jedinstva.

Izrael je osudio to savezništvo, tvrdeći da je prepreka miru, prenosi AP.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Izrael je uništio nekoliko kuća i jednu džamiju u selu na Zapadnoj obali, navodeći da su izgrađeni bez dozvole.

Published On 29 Apr 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO