Život u strahu od napada Boko Harama

Ponovno napad na sjeveroistoku Nigerije. Ubijeno je deset osoba. Riječ je o vjernicima koji su bili na misi. Sumnja se da su napadači pripadnici skupine Boko Haram.

Na istom tom području u aprilu oteli su 200 djevojčica. Zbog njihovih napada, život farmera na sjeveru Nigerije mnogo se promijenio. 

Članovi porodice Sirađo obuzeti su osjećajima i zbunjeni, jer ovo su za njih očajna vremena. Tri mjeseca žive od dobre volje drugih, i ne znaju koliko dugo će to potrajati.

U napadu boraca Boko Harama devet starijih članova porodice je poginulo. Sada se najstariji sin brine o ukupno osam kućanstava. 

Dovoljan je obrok

Maikudi Sirajo (23), farmer, kaže: “Za nas je dovoljno ako dobijemo obrok, da ne govorimo o zasađivanju zemlje. Obrađivanje zemlje je jedino što znamo. Iskoristili smo naše rezerve sjemena. A većina ljudi koja nam pomaže oko farme, ubijena je u prošlom napadu. Nekoliko momaka i ja, sami to jednostavno ne možemo. Ne znam što da radim.”

Njegov život kao i život stotina drugih, promijenio se u kobnom napadu koji je oduzeo 53 života.

Trećina uroda je upropaštena. Do sada bi već trebali žeti plodove. No, to ovdje nije slučaj kao ni u mnogim zajednicama na koje je utjecalo nasilje u sjevernoj Nigeriji. Što znači da će biti manje hrane sljedeće godine.

Dahiru Mai-Inji sa svojom ženom i petero djece uspio je pobjeći napadačima. 53 člana njegove zajednice, to nisu uspjeli. Nakon što su mu uništili posao, prehranjivanje porodice postala je borba.

Farme nemaju smisla

“Sva moja vozila i kuća su spaljeni, a  s njima i moje nade i porodični snovi. Naše farme nemaju smisla jer ako odete raditi, ondje vas mogu napasti. Strah nas je. Ponekad me moja djeca pitaju šta se događa. I kažem vam, to nije dobar osjećaj.”

Mnoge žrtve osjećaju da ih je njihova vlada napustila. To je prisililo mnoge zajednice na seobu. S malo ili nikakvom sigurnošću, mnogi su zabrinuti da će se napadači vratiti. Vlada i sigurnosne snage pobrinuli su se da budu zaštićeni. Ali to jednostavno nije dovoljno za ljude poput Maikudi Sirajo, jer ih naoružane skupine stalno napadaju.

Izvor: Al Jazeera