Urugvaj: Savremena tehnologija na farmama

Urugvaj je jedan od najvećih svjetskih proizvođača i izvoznika mesa. Takvu poziciju djelomično mu je omogućila savremena tehnologija.

Ova zemlja poznata je po bogatim zelenim ravnicama, a ekonomija je velikim dijelom izgrađena na stočnoj industriji.
Farmeri poznaju svoje krave. Svaku pojedinačno! Po rođenju se svako grlo obilježi čipom koji u centralni kompjuterski sistem šalje podatke o njegovom životu, kretanju i smrti.

Emiliano Tellechea posjeduje više od tri stotine krava.

“Imam spisak svih mojih životinja. Naprimjer, ova 55-0623 znam da je ženka iz pasimine Agnus. Stara je sedam godina, zdrava i obilježena”, kaže farmer Emiliano Tellechea.

Prema zakonu, svaki farmer u Urugvaju svu stoku mora obilježiti najkasnije šest mjeseci od rođenja – broj na jedno uho, a kompjuterski čip u drugo. To je zakon s univerzalnom primjenom u cijeloj državi.

Veza s govedima

“Smatram da je mogućnost praćenja vrlo efikasna. Pruža sigurnost potrošačima i ne predstavlja veliki problem proizvođačima”, kaže Tellechea.

Nakon prodaje i klanja svaki komad mesa nastavlja se pratiti sa istim identifikacijskim brojem, sve od veleprodaje, preko maloprodaje te na kraju do tradicionalnog urugvajskog “parrila”, odnosno roštilja.

“Ako nađemo problem, možemo ga odmah provjeriti. Ovo nazivamo sistemom crne kutije, jer liči na crnu kutiju u avionu. Na institutu imamo ljude koji nadziru praćenje stoke u stvarnom vremenu za bilo koji problem s mesom”, objašnjava Fernando Perez Abella iz Nacionalnog instituta mesne industrije.

Urugvajci su među najvećim potrošačima mesa u svijetu. Prosječno troše 60 kg po osobi godišnje.

Uz to, ova zemlja spada u vodeće svjetske proizvođače i izvoznike mesa. Njihova veza s govedima je veoma lična i detaljna.

Izvor: Al Jazeera