U vode Južne Koreje ispaljene dvije rakete

Sjeverna Koreja od februara do marta ispalila ukupno 24 rakete u vode Južne Koreje (Getty Images)

Sjeverna Koreja danas je lansirala dvije rakete srednjeg dometa u istočne teritorijalne vode Južne Koreje, javlja Anadolija.

Zvaničnik Ministarstva Južne Koreje tvrdi da su rakete lansirane iz sjevernokorejske regije Wonsan i da bi to mogli biti “Scud”, rakete srednjeg dometa te da su letjele gotovo 500 kilometara prije nego što su pale u more.

Rakete su ispaljene samo nekoliko dana prije predviđene državne posjete kineskog  predsjednika Xia Jinpinga Južnoj Koreji.

Kina je glavna saveznica Sjeverne Koreje koja je pod sankcijama zbog izvođenja nuklearnih pokusa.

Ovo pokusno lansiranje raketa u nedjelju izvršeno je samo tri dana nakon posljednjeg takvog testa kada su ispaljena tri projektila kratkog dometa.

Protivljenje Sjeverne Koreje

Očekuje se da će kineski i južnokorejski čelnici Xi Jinping i Park Geun-hye tokom posjeta kineskog čelnika idućeg četvrtka razgovarati o sjevernokorejskom nuklearnom programu, prenosi Hina.

Sjeverna Koreja protivi se zajedničkim vojnim vježbama Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje koje se izvode kao “vojna vježba na okupiranoj teritoriji”.

Sjeverna Koreja je 27. februara, 3. i 16. marta ispalila ukupno 24 rakete srednjeg dometa u istočne teritorijalne vode Južne Koreje.

Pjongjang je naglasio da su rakete lansirane u okviru vojne vježbe.

Izvor: Agencije