Sve veći studentski krediti u SAD-u

Jedno od predizbornih obećanja američkog predsjednika Baracka Obame bilo je da će Sjedinjene Američke Države do 2020. godine imati najveću stopu visokoobrazovanog kadra na svijetu. Međutim, brojke pokazuju upravo suprotan trend.

Ovo je doba godine kada studenti, ukrašeni crnim odorama i romboidnim kapama, okupiraju velike sportske dvorane.

Diplome je nedavno primilo blizu 7.000 studenata Univerziteta “Meryland”. Impresivna brojka na prvu. Međutim, taj se utisak mijenja čim se pomisli na još 6.000 studenata koji su tokom četverogodišnjeg studiranja napustili fakultet.

Jedna od njih je Nakira McCrea. Fakultet je napustila zato što ga, jednostavno, nije mogla priuštiti.

“Mislim da su troškovi preskupi. Ne bi bili kada biste sigurno znali da ćete taj novac zaraditi nakon diplome. Ali danas, niko u to nije siguran”, kaže McCrea.

Nakira sada radi kao šminkerica. Svake sedmice muči se otplatiti 20.000 dolara studentskog kredita.

Diploma i dug velik kao planina

Što i nije visok iznos, s obzirom na to da troškovi studiranja danas u prosjeku iznose 34.000 dolara za godinu.

“Troškovi studiranja su dramatično porasli u proteklih 20 godina. Ali najviše su porasli u proteklih pet godina recesije”,  kaže Terrell Halaska, analitičarka sektora obrazovanja.

To znači da su se diplomci poput Amande Lafleur morali zadužiti više nego bilo koja generacija prije njih. Put do inženjerske diplome bio je mukotrpan.

“To je bila kombinacija dva ili tri posla svakog semestra, plus finansijska pomoć i, naravno, studentski kredit”, kaže Lafleur.

Čak i uz toliko poslova, Amande i dalje duguje 55.000 dolara.

To je općepoznata priča u ovoj masi sa, ipak, nasmijanim ponosnim roditeljima koji žure napraviti što više fotografija svoje djece. Djece, kojoj će od tog svečanog dana ostati slike, diploma i dûg visok kao planina.

Izvor: Al Jazeera