ISIL promijenio naziv u Islamska država

‘Islamska država Irak i Levant’ promijenila je ime u ‘Islamska država’. Time su proglasili uspostavu kalifata, što je islamska država kojom vlada jedan vladar, ne mareći za međudržavne granice.

Kalifa, odnosno vladar kalifata je Abu Bekr al-Baghdadi. On je bio vođa skupine ‘Islamska država Irak i Levant’, a sada je na čelu ‘Islamske države’.

Ističu kako je riječ o istinskoj islamskoj državi.

Prema dokumentu na 10 stranica koji su objavili, ta se država proteže od Alepa u Siriji pa do provincije Diyala na istoku Iraka.

Tom objavom skupina ‘Islamska država Irak i Levant’ je rekla da su oni sada jedini pravi predstavnici islama na svijetu.

“Nije riječ samo o političkoj izjavi, nego oni ovim govore kako su sada legitimna država. To će im stvoriti ozbiljne probleme s ostalim sunitskim pobunjeničkim skupinama koje pozivaju na promjenu režima u Iraku, a oni se ne bore za kalifat, nego za promjenu režima u Iraku”, javlja Al Jazeerin reporter Imran Khan.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U Iraku vlada i haos među sukobljenim stranama. Borci skupine Islamska država Irak i Levant privukli su najviše medijske pozornosti. No, u borbama sudjeluju i bivši časnici iračke vojske, kao i frakcije sunitskih plemena, koje nisu naklonjene ISIL-u, ali se protive Malikijevoj vlasti. 

Published On 29 Jun 2014

U Irak je stiglo prvih pet ruskih borbenih aviona koji bi Vladi te zemlje trebali pomoći u borbi protiv sunitskih pobunjenika. Naime, vladine snage pokušavaju od sunita preuzeti osvojena područja.

Published On 29 Jun 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO